Mentő vitte el a hajléktalant
 Nyomorúságos körülmények a szentesi belvárosban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-18 | Blahó Gabriella

December óta feküdt egy fűtetlen szobában a szentesi belváros kellős közepén, egy önkormányzati lakásban két hajléktalan. Egyikük, egy negyvenhat esztendős férfi tegnapra olyan rossz állapotba került, hogy a kórház sürgősségi osztályára szállították.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Rendkívül legyengült állapotban találtunk a két emberre. Fotó: Blahó Gabriella
Elképesztő nyomorban tengette napjait a szentesi Bocskai utca egyik épületében két ember. Egyikük, Szoboszlai Károly nem tudott felkelni fekhelyéről, amikor tegnap rátaláltunk. A csontsoványra fogyott férfi ügyéről ismerőse, Németh Imre értesítette szerkesztőségünket.
A ház a városi sportcsarnokkal szemben, egy óvoda mellett található, rendkívül leromlott állapotban. A szobákban mindenütt szemét, a falak dohosak. A legbelső helyiségben feküdt a földön Károly és társa, Éva. A férfi a fal felé fordította arcát, és azt mondta, nem remél semmit. A szállóra azért nem megy be, mert attól fél, kirabolják. A kórházba pedig azért nem tud bemenni, állította, mert nincsen taj-kártyája. Volt kinn nála többször orvos, legutóbb azt állapította meg, hogy a tüdejének egyik fele nem működik, a másikban gyulladás van.

Értesítettük a mentőket, akik a helyszínen megvizsgálták a hajléktalant. Katona Ágnes mentőtiszt elmondta: a férfi rendkívül legyengült állapotban van, az éhség és a hideg nyomot hagyott a szervezetében. Állapotáról alapos kivizsgálás után kaphatnak csak képet a kórházban. A kérdésre, mely szerint kér-e orvosi ellátást, a hajléktalan férfi ezúttal igennel válaszolt. A mentők a sürgősségi osztályra szállították Szoboszlai Károlyt, társa pedig elhagyta az ingatlant. Éva elmondta nekünk, hogy az elmúlt hónapokban májkrémet, almát kapott a papoktól, ő ment el az élelemért, mert Károly már jó ideje nem tudott felkelni. A fűtetlen szobában december óta feküdtek.

A hajléktalanszálló egyik szociális munkása, Amik Tibor is a helyszínre sietett. Mint mondta, a beteg ügyében egyelőre nincsen teendője a szolgálatnak, sürgősségi orvosi ellátásra mindenki jogosult, a biztosítási kártya pedig pótolható. A hajléktalan nő úgy nyilatkozott, hogy elmegy egy barátnőjéhez – ezért ő sem került be a szállóra, ahol egyébként nőket egyelőre nem is tudnak fogadni. A szálló munkatársa ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az intézménybe erőszakkal nem lehet bevinni senkit, oda csak szabad akaratából kérheti a felvételét bárki.

A Bocskai utcai épület régóta szégyenfoltja a szentesi belvárosnak. Korábban szakszervezeti tömörülés birtokolta azt, nemrégiben tett szert a tulajdonjogra az önkormányzat – tudtuk meg Szeri Sándor jogtanácsostól. A város azt tervezi, hogy az épületet lebontja, a helyén pedig parkolót épít.