Szelektíven gyűjtik a hulladékot Szegváron
 A község Szentessel közösen pályázott

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-17 | Blahó Gabriella

Hamarosan szelektíven gyűjtik majd a szemetet Szegváron, a rendszer bevezetésére közösen pályázott Szegvár és Szentes. A városban már kialakították a szigeteket, a falubeliek a közeljövőben élhetnek a lehetőséggel.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A faluban keletkezett háztartási hulladék a szentesi telepre érkezik. Fotó: Tésik Attila
Szegváron először 1999-ben szervezték meg a szemétszállítást egy külső vállalkozóval, majd a falu saját közhasznú társasága látta el a feladatot. Később az önkormányzat pályázatot írt ki a hulladék elszállítására, a legjobb ajánlatot a szentesi városellátó intézmény adta. A két szomszédos település üzletileg is kifizetődő jó kapcsolata évek óta tart – fogalmazott Szenczi Sándorné. A polgármester elmondta lapunknak: a falu és a város ezért közösen pályázott a szelektív hulladékgazdálkodás megvalósítására, melyhez Szegvárnak alig több mint egymillió forintot kellett letennie önerőként. A pályázaton elnyert összeg nem fedezi az összes kiadást, de a gyűjtőszigetek kialakítását igen: a falu területén öt helyen épülnek meg hamarosan a szigetek, így a szegváriak tevékenyen járulhatnak hozzá a környezet védelméhez. A szemetesautó árát a pályázati pénz nem fedezi, ebben a falu segítséget kap Szentestől.

A hulladékgazdálkodás rendszerében jelenleg valamennyi szegvári lakosnak kötelező részt vennie, egy nagyobb háztartás negyedévente 1686 forintot fizet az elszállításért. A hatvanöt év feletti egyedülállók és a hetven év feletti házaspárok esetében az önkormányzat a költségek felét állja. A még létező, ám nem működő szeméttelepet az önkormányzat rekultiválja, folyamatosan gondoskodik arról, hogy a területre építési törmelék, árokásásból származó földmaradvány kerüljön.

A szegváriak háztartási hulladékát most a szentesi telepre viszik. Az első szervezett szemétszállítások alkalmával meglepően nagy mennyiségű felesleges holmi került az utcákra hatalmas zsákokban, kiderült, most már csak a normálisnak tekinthető mennyiségben szállít a szentesi városellátó intézmény. A faluban egyelőre zsákokba gyűjtik a szemetet, de várhatóan itt is minden háztartás kis konténereket használ majd.