Tartják a határidőt a szentesi megyeháza felújítói
 Nem repednek tovább a falak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-17 | Balázsi Irén

A tervezett ütemben halad a volt szentesi vármegyeháza felújítása, amely a cserepek leszedésével látványos szakaszához érkezik. A kivitelezők október közepére végeznek az épület külső és belső rendbehozatalával.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A lépcsőház megint szép lesz... Fotó: Tésik Attila
Mindent egybevetve belekerülhet egymilliárd forintba az egykori szentesi megyeháza renoválása és berendezése. Mint arról korábban beszámoltunk lapunkban, az önkormányzat évről évre pályázott a meglehetősen lerobbant épület felújítására, míg végül tavaly állami támogatást is nyert rá. A közbeszerzési eljárás lefolytatása után a Délépítő Rt. nyerte el a munkát, amelyet még tavaly késő ősszel el is kezdtek. Ám eddig többnyire belül dolgoztak a brigádok, így a járókelők nemigen észleltek változást a főtér egyik meghatározó középületén. Most viszont igazi nagyüzem van az építkezésen, ahol naponta mintegy nyolcvan szakember foglalatoskodik.

Mészáros András generálfőmérnök tájékoztatása szerint az első fázisa a munkáknak a bontás volt, ezzel a belső terekben majdnem százszázalékig elkészültek. A látványosabb része most következik e folyamatnak a főépületi cserepek leszedésével, míg az udvari, kisebb építményeknek már elbontották a tetejét, ott kilátszik a faszerkezet.

Ezzel párhuzamosan elkészült az emeleten az új födém, a melléképületeken szintén végeztek ezzel a munkával. A főmérnök elmondása szerint a másik jelentős szerkezetépítési feladat a pincében volt, ahol előbb a teljes burkolatot felszedték, elbontották a válaszfalakat, kibontották ott a befalazott ablakrészeket is. Mészáros András hozzátette: a főfalakban úgynevezett horonyvésést végeztek annak érdekében, hogy vasbeton lemezt tudjanak ott elhelyezni. Ennek mintegy hatvan százaléka elkészült, s ott már szép sima vasbeton felületek láthatók. Erre jöhet aztán a burkolat.

Most az épület utólagos falszigetelésén dolgoznak a brigádok. Ezt külső szemlélő is észrevehette az utcáról, hiszen a lábazatban sok kis lyuk található körbe a házon. Ugyanezt a munkát végzik belül a pincefalakon is. Mészáros András azt is elmondta: a következő hetekben nemcsak a cserepeket szedik le a tetőről, hanem a cserépléceket is. Ezek helyére újakat tesznek majd. Folyamatban van továbbá a gépészeti alapszerelés. A volt megyeháza teljes rekonstrukciójáról lévén szó, hiányzik még a villanyszerelés, az új falak és vakolatok, s utána következik a burkolás meg a festés.

A műemléki épületet egyébiránt eredeti állapotában állítják helyre a kivitelezők. Az udvarra külön kertészeti terv készült, ennek megfelelően alakítják ki a zöldfelületeket és a térburkoló kövekkel díszített részeket. A kivitelezési szerződésben a beruházás befejezésének határideje ez év október közepe, s addigra az építők átadják a terepet a muzeológusoknak és a levéltárosoknak.