Bemutatót játszott az olimpiai bajnok vízilabda-válogatott
 Parádéztak a bajnokok

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-14 | Szélpál László

Az olimpiai bajnok férfi vízilabda-válogatott tegnap este bemutató mérkőzést játszott Vásárhelyen Csongrád megye legjobbjaival. Kemény Dénes szövetségi kapitány tanítványai 26–5-re nyertek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az emberek csak jöttek és jöttek. Hiába, nem mindennap láthatják a kétszeres olimpiai bajnokokat. Kemény Dénes szövetségi kapitány garnitúrája a 18 órára kiírt bemutatómeccs előtt bő 60 perccel toppant be a csodaszép vásárhelyi fedett uszodába.

Zsúfolt lelátók

Apukák mondták csemetéiknek: – Látod, kisfiam, az ott Kásás Tomi, mellette Fodor Rajmi, az a magas pedig Vári Attila. A bemutatást hosszan folytathatták, elvégre 21 játékossal jelent meg a világ legprímább nemzeti alakulata. A válogatott három napra érkezett az alföldi városba: a tegnapi ötnegyedes bemutató mérkőzés volt a program első része, melyen az ellenfél a szegedi, szentesi és vásárhelyi pólósokat felsorakoztató megyei válogatottként aposztrofált alakulat volt.

Sokaknak már nem jutott belépő. Ezt persze csalódottan vették tudomásul, de azért nem szomorkodtak, ugyanis ma és holnap – igaz, csak tréningen – ők is megcsodálhatják Barcelona és Athén hőseit. Ma 10 és 17 órakor, valamint kedden szintén 10 órakor edzést vezényel Kemény Dénes. A cél, hogy minél ütőképesebb válogatott alakuljon ki júliusra, amikor a csapat a kanadai metropoliszban, Montrealban igyekszik megvédeni világbajnoki címét. Valószínűleg nem lesz könnyű, de az elmúlt években már számtalanszor bizonyították Steinmetzék, hogy nem ijednek meg a nagy feladatoktól.

Udvarias vendéglátók

A Csongrád megyei team közvetlenül a meccs előtt találkozott. A Szentes edzője, Vidumanszky László és a Szeged Beton szakosztály-igazgatója, Juhász György által trenírozott együttesbe a Szeged, a Szentes, valamint az OB I/B-s HVSC delegált játékost. Juhász viccesen meg is jegyezte: – Nem akarunk udvariatlan vendéglátók lenni, valószínűleg hagyjuk majd nyerni Molnár Tomiékat...

Az első tapsot Horváth Tamás, a Szentes kapusa aratta, aki bravúrral védte Steinmetz Ádám lövését. A következő párharcot már az utóbbi nyerte, majd kisvártatva Biros is villant; de ez most tényleg nem számított. Kizárólag a játékon volt a hangsúly, azon, hogy Kiss Gergelyék mutassanak valamit az oly sokszor megcsodált tudásukból. Szerencsére nem fukarkodtak a pazar lövésekkel, fineszes ejtésekkel, remek blokkokkal, labdaszerzésekkel, azaz tényleg szórakoztatták a nagyérdeműt. Az azért érdekes volt, hogy bár az ászok szemet gyönyörködtető gólokat szereztek, a legnagyobb ováció az első megyei találatnál, a szegedi Plézer bombája után tört ki. Ezenkívül sok öröme nem volt a vendéglátóknak, ugyanis iszonyú nagy volt a különbség a két együttes között: míg Fodorék negyedenként átlagban öt, addig a másik gárda csak egy gólt lőtt, a végeredmény: 26–5.

– A felkészülést nagyszerűen szolgálta a mérkőzés – mondta Kemény Dénes szövetségi kapitány –, és úgy érzem, a közönséget is maximálisan kiszolgáltuk.

Jegyzőkönyv:

Magyarország–Csongrád megye 26–5 (5–1, 5–1, 5–2, 5–0, 6–1)

Hódmezővásárhely, sportuszoda, 800 néző. Vezette: Kiszelly, Pásztor.
Magyarország: Gergely – Madaras 1, Kiss G. 1, Biros 1, Steinmetz Á. 2, Kásás 2, Vári, Benedek, Fodor 4, Hárai 3, dr. Molnár 2, Szívós, Steinmetz B. 1, Varga D. 3, Vindisch 1, Gór-Nagy, Kiss Cs. 3, Katonás 2, Jászberényi, Nagy V., Szécsi (utóbbi három kapus). Szövetségi kapitány: Kemény Dénes.
Csongrád megye: Horváth T. – Éles, Komlósi, Pataki, Plézer 1, Varga P., Juhász Zs., Somogyi 1, Szabó N. 1, Torday 2, Vígh, Benke, Benyhe Kis, Ferenczi, Földesi, Herczeg, Nagy G., Vékony, Barát, Sipter, Meszlényi (utóbbi három kapus). Edzők: Vidumanszky László, Juhász György.


Kásásék a példaképek

Zsúfolásig megtelt a fedett uszoda nézőtere, egy gombostűt sem lehetett volna leejteni. Jó érzés volt a szemnek pásztázni a lelátót. Egy 8 éves forma helyi kis srác úgy a második negyed vége felé Kásás Tamás ejtésgólja után odasúgta a mellette ülő édesanyjának: „Mami, légy szíves holnaptól vigyél le a pólósok edzésére. Én is olimpiai bajnok akarok lenni!".
Szerintem, már ezért az egyetlen kijelentésért érdemes volt a válogatottat Vásárhelyre hozni.