Lakos kapitányra emlékeztek
 Imre Károlyék várják a felajánlásokat Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-14 | Balázsi Irén

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak szombaton Lakos József szentesi rendőrkapitány meggyilkolásának évfordulója alkalmából. A mártír nevét viselő baráti társaság vezetője, Imre Károly elmondta: megvan a jogerős engedély Csete György ökumenikus kápolnájának felépítésére.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az 1946 márciusában a kórházi ágyán meggyilkolt Lakos József szentesi rendőrkapitányra emlékezik minden tavasszal az évforduló alkalmából Imre Károly vezetésével a mártír nevét viselő baráti társaság. A rendőrség bejáratánál lévő táblánál, amíg az egészsége engedte, mindig ott volt a demokratikus rendőrséget megszervező kapitány testvére, a fővárosban lakó nyugalmazott ügyvéd, Lakos Géza. Az idős férfit betegsége most megakadályozta, hogy részt vegyen a bátyja tiszteletére rendezett megemlékezésen, ám Géza bácsi felesége és a leányuk, Lakos Klára fogorvos képviselte a családot.

Az összejövetel szónoka Makra Zoltán, a MÁV gépészeti főnökségének nyugalmazott vezetője gyerekkorát is felelevenítette, amikor még a Lakos család szomszédságában laktak. Azt mondta, a Lakos család tragikus történetét megismerve meggyőződése lett, hogy a família tagjai válságos körülmények között is emberként viselkedtek. – Törekvően, de nem csörtetően, fegyelmezetten, de nem ügybuzgóan, segítően, de nem számítóan cselekedtek – fogalmazott Makra Zoltán. Ez jellemezte Lakos Józsefet is, aki ösztönösen is a jó ügyet szolgálta, az elesettek mellé szegődött. Nem így gondolták a törvényszegők, akik szövetkeztek a rendőrkapitány ellen, a jogtiprás minden eszközét felhasználva.

A kommunista diktátorok kegyencei – mint mondta a szónok – a legszörnyűbb tettet követték el, amit ember elkövethet. Lakos kapitányt a kórházi ágyáról a lábánál fogva lehúzták a földre, s bottal, tőrrel és géppisztolygolyóval meggyilkolták. Makra szerint e szörnyű tettet sohasem lehet elfeledni, ám meg kell bocsátani a bűnösöknek. Az emléktáblán koszorút helyeztek el a család, a rendőrség, a Fidesz-MPSZ, a Független Kisgazdapárt, a Lakos József Baráti Társaság, valamint a Szent György Lovagrend képviselői.

A Daru és a Somogyi Béla utca találkozásánál lévő térre tervezett – mint arról beszámoltunk lapunkban – a szentesi születésű Kossuth-díjas építész, Csete György egy emléktornyot, amely arra figyelmeztet, soha többé ne fordulhasson elő, hogy ember ember ellen fegyvert ragadjon. Imre Károly elmondta: már jogerős az építési engedély az ökumenikus kápolna megvalósítására. Ennek birtokában elkezdik majd a gyűjtést az emlékhely anyagi alapjának előteremtése érdekében.