Húsz év a mágocsi gyilkosnak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-12 |

Húsz év fegyházbüntetésre ítélték Gyulai Tamást, a nagymágocsi gyilkosság elsőrendű vádlottját. Ez a maximálisan kiszabható büntetés az ő esetében, mert amikor tettét elkövette, még nem töltötte be huszadik életévét. A döntés nem jogerős. Az áldozat élettársa szerint igazságtalan lenne, ha később enyhítenének az ítéleten.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Húsz év fegyházbüntetésre ítélte a Csongrád Megyei Bíróság Gyulai Tamást, a nagymágocsi gyilkosság elsőrendű vádlottját, míg társa, Kollár Tamás tíz évet kapott. Az ítélet – a bíróság tegnapi közleménye szerint – nem jogerős. A két fiatalember tavaly május 21-én hatolt be a Nagymágocsi Lakóotthon igazgatójának, Lucz Ferencnek a házába. A melléképületben lévő konyhában kutattak ennivaló után, amikor a házigazda – aki négy éven át volt az elsőrendű vádlott nevelője – megzavarta őket.

Ekkor Gyulai leszúrta őt. Bár az élettárs később rátalált a súlyosan sérült Lucz Ferencre, segíteni már nem tudott rajta. A falut megdöbbentette a gyilkosság, sokan meggyászolták a köztiszteletben álló nevelőt. A két fiatalember elmenekült: Gyulai Tamást pár nappal később a Nyugati Pályaudvaron fogták el a nyomozók, társát pedig valamivel később, Győrben.

Gyulai Tamás ekkor szúrta le Lucz Ferencet. Bár az élettárs később rátalált a súlyosan sérült Lucz Ferencre, segíteni már nem tudott rajta. A falut megdöbbentette a gyilkosság, sokan meggyászolták a köztiszteletben álló nevelőt. A két fiatalember elmenekült: Gyulai Tamást pár nappal később a Nyugati Pályaudvaron fogták el a nyomozók, társát pedig valamivel később, Győrben. A kihallgatáson a fiatalok részletesen elmesélték, hogyan tervelték ki a betörést, s hogyan mulattak az eset után néhány órával a szegedi borfesztiválon. Mivel az elsőrendű vádlott a bűncselekmény elkövetésekor még nem töltötte be 20. életévét, fiatal felnőttnek számított, ezért 20 év fegyháznál súlyosabb büntetést nem is szabhatott ki rá a bíróság.

– Én is ott voltam a tárgyaláson: meglepő volt, amikor kiderült, hogy tényleges életfogytig tartó büntetést nem lehet kiszabni arra a fiatalemberre a kora miatt – felelte kérdésünkre Udvardi Katalin, Lucz Ferenc élettársa. – A bíróság, láttam, nagyon alapos volt, minden körülményt figyelembe vett. De ha ezt a büntetést később enyhítik, azt nem tartanám jónak. Egyrészt: lehet, én is az élettársam sorsára jutottam volna, ha fölébredek, s két fiam is velünk lakott akkoriban abban a házban. Másrészt pedig azt hiszem, ez a fiatalember már nem fog megváltozni.