Huzavona a romák ösztöndíja körül

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-11 | Korom András

Feljelentést fontolgat a vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány ellen, a kifizetetlen ösztöndíjak ügyében. A közalapítvány viszont azt állítja: azoknak nem fizettek csak, akik hiányos pályázatot adtak be. A szentesi és az apátfalvi roma diákok már hozzájutottak a pénzükhöz.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ha egy-két héten belül nem kezdi meg a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány az elmaradt ösztöndíjak kifizetését, akkor feljelentést tesz ellene a vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat – mondta el a tegnapi rendkívüli közgyűlést követően két képviselő, Jankovics Zoltán és Ferkovics Menyhért.

Mint megtudtuk, a vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat sikeresen nyújtotta be a közalapítványhoz a roma származású diákok ösztöndíj iránti pályázatát, azt be is fogadták, ám a kifizetések igencsak akadoznak.

– Pontos számot nem tudunk, csak annyit, hogy a 77 általános iskolásnak csupán a 60 százaléka kapta meg az első félévre járó 15-20 ezer forintot, a szakmunkástanulók, a szakközépiskolá-
sok vagy a felsőoktatásban tanuló mintegy másik 77 diák már egy fillért sem látott a nekik járó félévenkénti 30-60 ezer forintból – hangsúlyozta Jankovics Zoltán.

A kisebbségi képviselők tudnak arról, hogy a kifizetések csúsznak amiatt, mert a szegedi egyetemisták közül olyanok is megpályázták ezt az ösztöndíjat, akik nem is roma származásúak. A vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat éppen ezért igazolta azt is, hogy a helyi igénylők mind a kisebbség tagjai.

– Hiába kerestük telefonon, faxon vagy levélben a közalapítványt, csak ködösítettek – tette hozzá Jankovics Zoltán.

A vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat most attól is tart, hogy a diákok lemaradnak a második félévre szóló juttatásról is, éppen ezért kérik, hogy a bizonyítványok másolatát az érintettek haladéktalanul juttassák el a Zrínyi utca 2. szám alatti irodába.

Nem akadozik viszont az ösztöndíjak kifizetése Apátfalván és Szentesen. Mint azt Károlyi Sándortól, az apátfalvi kisebbségi önkormányzat elnökétől megtudtuk, mind a harmincnyolc diákjuk megkapta az utóbbi egy-két hétben az ösztöndíját. Pénzéhez jutott a 47 érintett szentesi roma fiatal is a közelmúltban – erősítette meg információnkat Faur Zoltán, az ottani cigány kisebbségi önkormányzat elnöke.

A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány magát megnevezni nem szándékozó munkatársa a vásárhelyiek panaszára reagálva elmondta: a kifizetéseket megszigorították, így azokat csak a pályázók adatainak ellenőrzését követően folyósítják. Kérdésünkre, hogy miért akadt el a vásárhelyi diákok pénze, annyit mondott: akinek az adataiban valamilyen hiányosságra bukkantak, az ösztöndíj helyett csupán elutasító levelet kap a napokban.