Jogerős ítélet született a mutyizás ügyében
 A megyei bíróság felmentette a mágocsi Szabó Tamást

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-09 |

Tegnap jogerős ítéletében felmentette a rágalmazás vétsége alól a Csongrád Megyei Bíróság a nagymágocsi illetőségű Szabó Tamást. Ellene a község polgármestere kezdeményezett eljárást, amiért a képviselő-testület ülésén azt állította, hogy „Czabarka János mutyizik".
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az elmúlt tavaszon rendkívüli ülésre ültek össze a falu képviselői, a nyilvános esemény végén a polgármester megadta a szót a teremben ülőknek. A hallgatóság soraiban helyet foglaló Szabó Tamás nagymágocsi lakos hozzászólt a település életét érintő kérdésekhez, s azt állította, hogy Czabarka János polgármester a vállalkozókkal mutyizik, azaz: gyanús pénzügyekben, korrupcióban vesz részt. Az ülésről készült jegyzőkönyv tanúsága szerint erre a falu első embere felháborodásának adott hangot, s később magánvádas eljárást kezdeményezett a Szentesi Városi Bíróságon, ahol Szabó Tamást el is marasztalták.

Az elmúlt év október 13-án kelt ítéletben a városi bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki rágalmazás vétségében, és egy évre próbára bocsátotta. Szabó Tamás fellebbezést nyújtott be.

A határozatot a másodfokú bíróság a március 8-i tárgyaláson megváltoztatta, és a vádlottat a rágalmazás vétsége alól felmentette. A Csongrád Megyei Bíróság közölte lapunkkal: a bíróság álláspontja az volt, hogy a „mutyizni" kifejezés az adott körülmények között és abban a szövegkörnyezetben nem alkalmas a rágalmazás vétségének megállapítására, ezért a vádlottat a bűncselekmény hiánya miatt felmentette. Az ítélet jogerős.