Negyvenöt éves a szentesi tv-állomás
 Először fekete-fehérben adtak - Várják a digitális jövőt

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-08 | Balázsi Irén

A szentesi tv-torony negyvenöt évvel ezelőtti átadásakor egyetlen csatorna programját láthatták fekete-fehérben a nézők. Az állomás munkatársai ma a digitális műsorszórásra készülnek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Negyvenöt éve építették a 240 méter magas tornyot. Fotó: Tésik Attila
Még általános iskolás volt Kiss István Zsolt, amikor a szentesi tv-állomást építették. Gyerekként gyakran kiment a Vásárhelyi útra megnézni, hogyan emelkedik ki a szántóföldből a 240 méter magas torony. Ennek éppen negyvenöt éve. Kiss István Zsolt 1966-ban került az állomásra, ahol végigjárva a ranglétrát, az Antenna Hungária Rt. üzemeltetési központjának vezetője lett Szentesen. E feladatának 2001 novembere óta tesz eleget.

A mai műholdas világban a fiatal generáció talán el sem tudja képzelni a televíziózás őskorát. A hatvanas években ugyanis a tv1 fekete-fehér műsorát láthatták a nézők. Csak 1979-ben bővült a választék a tv2 programjával, s a hetvenes esztendőkben már színes készüléken foghatták az adást a családok. A központvezetőnek Szentesen 12 munkatársa van, Szolnokon 10, Kiskőrösön és Szegeden pedig 1-1. A Kurca-parti településről Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye egy részére továbbítják a tévé- és rádióműsorokat.

Azt gondolná a laikus, hogy a műholdak korában nincs szükség tv-toronyra. Kiss István Zsolt elmagyarázta: az ő feladatuk a földfelszíni műsorszórás, s annak nincs köze a műholdas sugárzáshoz. Mint kiderült: a szentesi állomásról három tévé programját továbbítják, mégpedig az MTV-t, a TV 2-t és az RTL Klubot. A rádióadók közül Szentesről sugározzák a szegedi körzeti stúdió, a Kossuth, a Petőfi, a Bartók, a Sláger, a Juventus, valamint a helyi elektronikus médiumok, az Orient és a Rádió Szentes műsorát.

A negyvenöt éves állomáson már újabb fejlesztésre készülnek. Ennek jegyében immár belátható időn belül jelen lesz Szentesen is a digitális jövő. A digitális tévéműsorok sugárzása érdekében új adóberendezés és antenna beszerzését tervezik, s ezeket előreláthatólag 2007-től használják majd az állomáson. A digitális technikáról azt mondta Kiss István Zsolt, hogy lényegesen javul általa a kép minősége. Másik sajátossága pedig: egy frekvencián akár 3-5 műsor is fogható. Ha bevezetik a digitális földfelszíni műsorszórást, vajon szükséges-e új tv-készüléket vásárolniuk a családoknak? Azt válaszolta erre a szakember: elegendő lesz beszerezniük egy kiegészítő berendezést.


Támpont a tájékozódáshoz

Nagyon hozzánőtt a televíziós torony az elmúlt 45 évben a lakóhelyüket kedvelő szentesiek szívéhez. Az ég felé nyúló szerkezet éjjel és nappal támpontot ad a tájékozódáshoz. Derült időben ugyanis bármelyik irányból közelednek az utazók Szenteshez, már messziről látszik a 240 méter magas építmény. Az éjszakai órákban pedig a kivilágított torony vonzó látványt nyújt a szemnek. Ilyenkor mondja a társának a hosszú útról érkező lokálpatrióta: „már látom a tv-tornyot, hazaértünk".