Nagytőke: megállapodtak a vizesek
 A szolnoki cég átvette a rendszert Nagytőkén

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-08 | Blahó Gabriella

Megszületett tegnap Nagytőkén az ivóvíz-szolgáltatásról szóló keretszerződés. Március 7-étől a szolnoki Tisza Menti Vízművek Rt. szolgáltatja az ivóvizet a Csongrád megyei falu lakóinak. A nagytőkeieknek már nem az a fontos, ki a szolgáltató, hanem az: ne maradjanak víz nélkül.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Közösen olvasták le a vízórákat valamennyi háznál tegnap a Szentesvíz Kft. és a Tisza Menti Vízművek Rt. szakemberei Nagytőkén. Az átadás aktusánál jelen voltak a szolgáltatást felmondó és átvevő cég képviselői egyaránt. Csoportokban járták végig a falu összesen nyolc hosszabb-rövidebb utcáját, hogy az ott élő néhány száz ember fogyasztásáról pontos, elfogadható képet kapjanak. A százhuszonöt bekötésnél jelen lévő szakemberek egyike, a szolnoki Tisza Tamás azt mondta, most jár életében először ebben a faluban. Kollégájával, a szentesi Cseh Mihállyal együtt emelték ki az olvadó hó miatt keletkezett vizet az önkormányzat udvarán lévő kútból, hogy az órán mutatott értéket rögzíthessék. A falu minden egyes házát végigjárták, s a cégek vezetői a kútnál megegyeztek abban, hogy ezentúl is minden segítséget megadnak egymásnak.

Két falubeli fiatalember, Szél Roland és Kardos Sándor egybehangzóan úgy nyilatkozott, nekik mindegy, ki a szolgáltató. Tapasztalatuk szerint a nagytőkei víz még éppen iható. Egyikük sem akart biztosat mondani abban a kérdésben, kinek a felelőssége lehet, amiért itt tart a vízprobléma, azt azonban látni vélik, hogy az önkormányzat minden nehéz helyzettel igyekszik megbirkózni.

A falu polgármesterétől megtudtuk, hogy most keretszerződés született a Tisza Menti Vízművek Rt. és az önkormányzat között, melynek alappontjaiban megegyeztek, de „jogerőre" csak a testületi határozat emelheti a megállapodást. Várhatóan március végén ülnek össze a nagytőkei képviselők, hogy döntsenek ebben a kérdésben. Staberecz Ferenc kijelentette: valamelyest nyilván emelkedni fog a vízdíj. Most 129 forintot plusz áfát fizetnek köbméterenként a nagytőkeiek. A községfő elégedett a dolgok jelenlegi állásával, természetesnek tartja, hogy a kis falu nem marad víz és szolgáltatás nélkül – számíthat külső segítségre.

Staberecz várakozásai szerint az új kút fúrásához és a glóbusz felújításához a vízügyi tárca ad támogatást, míg a vezetékes hálózat rekonstrukciójára pályázni kell a területfejlesztési alaphoz.

A keretszerződés harminc pontja pusztán az üzemeltetésről szól – mondta el lapunknak Mátyus Irén, a vízművek igazgatónője. A rendszer felújítására vonatkozó terveket ez az irat nem tartalmazza, a rekonstrukcióhoz szükséges forrásokat a falu és az állami tulajdonban lévő cég közösen kutatja fel.