Nem zárják be a mozit
 A szentesi polgármester az intézményvezetők feladatairól

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-07 | Balázsi Irén

Nem maradnak filmszínház nélkül a szentesiek. Az önkormányzat döntése értelmében az igazgató köteles pluszforrást szerezni a veszteséges mozi működtetésére.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nem kell már aggódniuk a szentesieknek, hogy lakat kerül az Őze Lajos Filmszínházra. Korábban ugyanis szóba került a bezárása, mivel csak tetemes veszteséggel lehetett működtetni. Mint arról beszámoltunk lapunkban, az eddigi gyakorlat szerint akkor is levetítették a filmeket, ha csak ketten váltottak rá jegyet. A város idei költségvetésének tervezésekor több elképzelés adódott a probléma orvoslására. Az egyik javaslat értelmében szakértőkkel vizsgáltatták meg annak a lehetőségét, hogy milyen feltételekkel alakíthatnának ki a Tóth József utcai művelődési és ifjúsági házban egy korszerű filmszínházat a jelenlegi vetítőteremből.

Ám a vizsgálat során kiderült: olyan szigorú szabályok betartásához kötnék a szakhatóságok a helyiség átépítését, hogy az már kész ráfizetés lenne a városnak. Az eleve veszteségesen üzemeltethető mozi marad hát a jelenlegi helyén. Szirbik Imre polgármester úgy fogalmazott: az előremenekülés jelentheti a megoldást az áthelyezés vagy a bezárás helyett. Ezt a változatot hagyta jóvá a képviselő-testület a minapi ülésén.

Csakhogy Oltyán Lajos, a művelődési és oktatási bizottság elnöke tolmácsolta a mozit is üzemeltető művelődési központ igazgatójának, Kruzslicz Pálnak az aggodalmát. Az intézményük szűkös költségvetéséből nem tudják megnyugtatóan rendezni az Őze Lajos Filmszínház sorsát.

Pedig az igazgató már tervet is kidolgozott arról, hogyan lehet még jobban takarékoskodni az anyagiakkal. Elképzelése szerint két nézőnek már nem vetítenek le filmet, és szünnapot is tartanak a költségek kímélése érdekében. Ezzel együtt is veszélyben láthatta Kruzslicz a kulturális intézmény működtetését, különben aligha kérte volna a szakbizottság elnökének támogatását.

Szirbik Imre úgy nyilatkozott a probléma hallatán: a költségvetési rendelet kimondja, hogy a mozi megmarad. Innentől kezdve azonban az intézményvezető feladata a pluszbevételek előteremtése a működtetéshez. A polgármester szerint ugyanez vonatkozik az uszodára is. A sportközpont igazgatójának, Tomcsányi Ferencnek is mindent meg kell tennie, hogy több vendég legyen a strandon. Azt mondta Szirbik: a két direktor ezért kapja a fizetését.