Szentes környékén kárba veszett a vetés
 Hatalmas területek víz alatt

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-07 | Blahó Gabriella

Négyezer hektáron már biztosan kárba veszett a vetés Szentes környékén, ahol februárban kétszer annyi hó esett, mint tavaly, s az első márciusi hét vége is újabb csapadékot hozott. Tizenhétezer hektár most víz alatt áll, de a szakemberek szerint nagyobb áradástól nem kell tartani.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szentes környékén hatalmas területen áll a belvíz. Fotó: Tésik Attila
Idén februárban az előző évhez képest csaknem kétszer annyi csapadék hullott a Kurca környékén. A hó egy része fagyott talajra esett, vagy olyan területekre, amelyek korábban telítődtek csapadékkal. A két jelenség együttesen belvizet eredményezett, Szentes környékén összesen 17 ezer 300 hektáron áll a víz. Az elöntött területek egy része legelő, az öt-hatezer hektárnyi földnek jót tesz az álló csapadék, míg a négyezer hektárnyi vetés esetében kifejezetten káros, mondja Ötvös Mihály, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szentesi szakaszmérnöke.

A szakember szerint a meteorológiai intézet hivatalukhoz küldött jelentése alapján számítani lehet a lassú olvadásra, ebben az esetben pedig elkerülhető a katasztrófa. A belvíz így lassan szivárog el és gyarapítja a talajvízkészletet. Ennek szintje egyébként a tíz évvel ezelőtti aszályos években olyan mélyre süllyedt, hogy fél méterrel még mindig alatta van a normálisnak – ezért áldás lehet a sok csapadék. Ha azonban az időjárás gyors olvadást hoz, mely újabb esőkkel párosul, akkor súlyos helyzet alakulhat ki a térségben. A vízügy nemrég első fokú készültséget rendelt el, a Kurca vízgyűjtőjében összesen négy szivattyútelep dolgozik napi huszonnégy órában: Mindszenten, Öcsödön és Szentesen kettő.
A Kórógy csatorna vize folyt ki a mederből az elmúlt napokban.

Valószínűleg azért, mert a környékbeli gazdák korábban lecsapoló árkokat alakítottak ki, és azokat elfelejtették visszatölteni. A csatornaparti nádasokban igazából nem tett kárt a kiömlő víz, ahogyan lakóépületek megrongálódásáról sem tudnak a hatóságnál.

A belvízzel elárasztott tizenhétezer hektár a termelőknek kárt okoz, a legelők és természetvédelmi területek esetében viszont nemcsak hasznos, különösen szép is: a cserebökényi puszták legelőin napsütésben valódi tengerszemeket csodálhat meg az arra utazó.