Még mindig várat magára a vízjogi engedély Szentesen
 Brűgölni márpedig tilos

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-05 | Blahó Gabriella

Nem használhatók a szentesi strand meleg vizes medencéi, a brűgölők, mert még mindig nem érkezett meg a vízjogi engedély, ennek kiadásához tizenhárom különböző szakhatóság hozzájárulása szükséges. A hivatalok malmai lassan őrölnek, a sportközpont igazgatója furcsállja a helyzetet. A város alpolgármestere szerint törvényi módosítás szükséges a gyorsítás érdekében.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Brűgölni tilos a kulturális örökség hivatalának engedélye nélkül. Fotó: Tésik Attila
Vízjogi engedély hiányában hivatalosan még mindig nem használhatók a meleg vizes medencék a szentesi fürdőben. Egyes vélemények szerint ezt már évekkel korábban be lehetett volna szerezni, az eljárást azonban hátráltatta a tisztiorvosi határozat, amely egy időre zár alá vette az érintett medencéket. A kútból fekete víz folyt, ennek használatát nem engedélyezte a megyei ÁNTSZ, ezért a kutatóállomás kútjához, mint forráshoz tért vissza a ligeti fürdő. Ezután azonban egy jogszabályi változásnak köszönhetően a nagyüzemi vízfelhasználóknak úgynevezett egységes vízjogi engedélyhez kellett folyamodniuk az időközben több szervezeti változáson átesett vízügyi hatósághoz.

Tomcsányi Ferenc, a strandot üzemeltető sportközpont igazgatója finoman szólva furcsállja a helyzetet. Érthetetlen, miért szükséges például a műemlékek felügyeletével megbízott kulturális örökség hivatalának hozzájárulása is a fürdéshez. Hangsúlyozta, hogy mindezek ellenére a jogszabályokat tiszteletben tartja az általa vezetett intézmény, ezért szalaggal körbekerítették a medencéket.

Szűcs Lajos alpolgármester szerint egyértelmű, hogy törvénymódosítás szükséges ebben a kérdésben: egyes jogszabályok felett eljárt az idő. Az oktatási és sportügyekért felelős elöljáró tapasztalata szerint az ügyek intézésében nem a gyorsaság, hanem a rendelkezésre álló határidők kihasználása jellemző inkább, az egyes szakhatóságok hatvan napnál hamarabb nemigen adnak választ egy-egy kérdésben. Az alpolgármester úgy látja, ha a hivatalok az eddig ismert tempóban dolgoznak, várhatóan a szezonnyitóra, azaz május elsejére hivatalosan is elérhető lesz a nagyközönség számára a termálvizes medence. A fürdéshez csak a papír, s arról a pecsét hiányzik – fogalmazott Szűcs Lajos.

– Két héten belül megkapja a vízjogi engedélyt a szentesi strand – ígérte Kardos Sándor, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója. Emlékeztetett azonban arra, hogy az időközben újonnan létrehozott állami szervek hozzájárulása szükséges az engedély kiadásához.