Traktorok sorakoztak a 47-esen
 Száznegyven gazdálkodó tüntetett Kopáncsnál

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-04 | Kormos Tamás

Budapesten tüntető társaikkal vállaltak szolidaritást azok a gazdálkodók, akik tegnap öt óra hosszára lezárták a 47-es főút egyik sávját Vásárhely közelében, Kopáncsnál. A demonstrálók között egy 13 hónapos fiúcska is volt, aki pólyásan a tavalyi gazdatüntetésen is „részt vett" már.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nem csupán traktorjaikat, hanem magukat is fellobogózták a gazdálkodók. Fotó: Tésik Attila
Az Agip kúttól egészen a volt Lenin Tsz bejárójáig álltak a zászlókkal, transzparensekkel feldíszített traktorok, teher- és személyautók tegnap délelőtt tíz órától délután háromig a 47-es főút kopáncsi szakaszán, Vásárhelytől néhány kilométerre. A forgalmat rendőrök irányították, mert száznegyven helyi gazdálkodó lezárta a fél útpályát, hogy ezzel is támogassa a múlt hét eleje óta Budapesten tüntető gazdákat.

– Nem lehet mindenki a fővárosban. Az állatokat valakinek el kell látni – árulta el Kérdő Ferenc. A mártélyi gazda többek között libákkal foglalkozik. A szárnyasok alól pedig gyakran kell összeszedni a tojásokat. A sorban álló traktorát hitelre vette, s ezért sem mindegy neki, hogy még mindig nem kapta meg járandóságát.

A mínuszok sem tántorították el a tüntetőket. Az ugyancsak mártélyi Bugyi László megjegyezte, hogy megszokták a hideget, hiszen ha kell, akkor mínusz huszonöt fokban is kint dolgoznak. – Hoztunk magunkkal kenyeret, szalonnát és kolbászt. A család pedig meleg vacsorával vár otthon – mondta. Azt szeretnék, hogy ugyanannyi pénz járjon nekik, mint uniós társaiknak. Hiszen például a holland királynő olaszországi szőlőültetvénye után is kap támogatást.

A legifjabb tüntető, a mindössze 13 hónapos Peti már rutinosnak számít. Fotó: Tésik Attila
Egy kék kezeslábasba öltözött, magyar zászlót lengető fiúcskát kézen fogva vezetett édesanyja a traktorok mellett. – Tanyai gyerek, edzett! – válaszolta mosolyogva Török Margit arra a kérdésünkre, miszerint fázik-e a kicsi. A 13 hónapos csöppségnek nem ez az első „tüntetése". Tavaly szülei pólyásként vitték fel a pesti demonstrációra. Petikének is hoztak cumis üvegben ebédet Kopáncsra, és a kocsiban tették tisztába.
A réteges ruha nem teljesen véd a hideg ellen, ezért a gazdák az út szélén tüzet gyújtottak. Egyikük motoros fűrészt és poroltót is hozott magával – az összeszedett ágakat gyorsan felaprították, s a lángok eloltása sem okozott gondot.

A vásárhelyi idősebb Szél Istvánt unokája is elkísérte. Dél körül a család nőtagjai is megjelentek, s ételhordóban elemózsiát hoztak a tüntető férfiaknak. A zöld Aro motorháztetője hamar asztallá változott, s Szélék innen fogyasztották el a fasírtot, krumplipürét és savanyú paprikát. – Addig tüntetünk, amíg nem érünk el eredményt, vagy a mezőgazdasági munka nem szólít minket a földekre – nyilatkozta a legidősebb Szél.
Az egyik demonstráló szerint ma felemelő érzés Magyarországon parasztnak lenni. Ugyanis a fővárosban nem csupán rengeteg civil, hanem a rendőrök is barátságosan fogadták őket. A Kopáncsnál demonstráló 140 gazda bízik abban, hogy hamarosan megállapodás születik, s nem hiába fagyoskodtak idáig.


Makón is tüntetnek

Az országos gazdademonstráció támogatására Makó térségében is félpályás útlezárást tartanak, elsőként vasárnap reggeltől késő délutánig, a 43-as főútvonalon – tájékoztatták lapunkat a szervezők, a gazdaköröket képviselő Mikulán László és Szabó Sándor, illetve Nagy-György József helybeli gazdálkodó. A gyülekező az Aradi utcai régi vásártéren lesz reggel nyolckor, ahonnan a résztvevők fél kilenctől vonulnak Apátfalva irányába. A palotai útnál a makóiakhoz csatlakoznak a pitvarosi, a királyhegyesi és a csanádpalotai gazdák is, majd Magyarcsanádon túl délután öt-hat óráig elállják munkagépeikkel a főútvonal egyik sávját. A helyi demonstrációt a szervezők a következő napokban is megismétlik, mindaddig, amíg nem születik megállapodás a kormánnyal.