Ítélet a Szentesen történt emberölési kísérlet ügyében

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-03 |

Helybenhagyta a Csongrád Megyei Bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa, így jogerősen 6 év börtönre ítélték azt a 44 éves szentesi férfit, Rácz Gyulát, akit I. fokon emberölés bűntettének kísérlete miatt ítéltek el.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Emberölés bűntettének kísérletében találta bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2004. szeptember 14-én Rácz Gyula 44 éves szentesi lakos vádlottat, ezért 6 év börtönre ítélte, 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és elrendelte a vádlott kényszergyógyítását is. Az ítélet ellen a vádlott és védője jogos védelemre hivatkozva felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést.

A szakképzetséggel nem rendelkező, nős, többször is büntetett, alkalmi munkákból élő vádlott Szentesen egy házban lakott R. Zoltán sértettel, akinek édesanyja a vádlott féltestvére. A házban a vádlottnak és a sértettnek külön bejáratú lakrésze volt.

Rácz Gyula már hosszabb ideje, napi rendszerességgel fogyasztott jelentősebb mennyiségű alkoholt, naponta 4-5 liter bort is megivott. Így történt ez 2003. november 12-én is. Ezen a napon R. Zoltán lakrészében veszekedés alakult ki L. Kálmánné – ki a sértett nagyanyja, egyben a vádlott édesanyja – és a sértett között, ami után L. Kálmánné Rácz Gyula lakrészébe távozott.

Ezen a napon délután 5 óra körül a sértett elindult cigarettát vásárolni, de meghallotta, hogy a vádlott lakrészéből hangok szűrődnek ki, ezért oda bement. Ekkor a vádlott több családtagjával és ismerősével ott italozott, s a sértettet is megkínálták. Beszélgetés közben L. Kálmánné olyan kijelentést tett, hogy R. Zoltán őt bántalmazta, mire Rácz Gyula felelősségre vonta a sértettet. A vádlott és a sértett között előbb szóbeli vita alakult ki, majd dulakodni kezdtek, s kimentek az udvarra, ahol kölcsönösen megütötték egymást.

Ezt követően a vádlott visszament lakrészébe, ott felkapott egy csontozó kést, majd ezzel a kezében kiment az udvarra, s mellkason szúrta a sértettet, s egyszer a here tájéka felé is szúrt. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. R. Zoltán a késelés után összeesett, hozzátartozói értesítették a mentősöket, akik az életveszélyes állapotban lévő sértettet kórházba szállították, ahol műtétet hajtottak végre rajta.

Forrás: Objektív hírügynökség


Továbbá:
Az apa mentette ki családját az égő házból
Parkoló autó gázolta halálra
Szerszámíjjal lőtték ki a borjút Zalakomárban
Sodrófával és piszkavassal rabolt
Elfogták a 14 éves sorozatrablót