Igazgatók az ítéletről
 A Dr. Bugyi István Kórháznak szüksége van Geönczeölre

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-04 |

A szentesi kórház jelenlegi igazgatója azt mondja, sajnálná, ha a nem jogerősen két év börtönre ítélt Geönczeöl Tibor főorvostól meg kellene válniuk. A baleseti sebész és az intézmény egykori vezetőjének büntetőügyéről a megyei kórházigazgatókat kérdeztük.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nem jogerősen két év szabadságvesztésre ítélte a szegedi bíróság a szentesi kórház egyik főorvosát, Geönczeöl Tibort, az egykori igazgató, Kovács Ágnes pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott, különösen nagy kárt okozó csalás miatt. Mint megírtuk, az intézményben vajdasági betegeket kezeltek, gyógyításukat sürgősségi beavatkozásként tüntették föl, s az egészségbiztosító ezért 65 millió forintot utalt át a kórháznak. A külföldi betegeknek ugyanis minden más ellátásért fizetniük kellett volna. Az ítéletről most a megye kórházainak igazgatóit kérdeztük.

– A nem jogerős ítéletet ismerem, véleményem nincs róla – válaszolta kérdésünkre Borzi Márta, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház jelenlegi igazgatója. – Amikor a megyei önkormányzat és az OEP följelentése nyomán a vizsgálat elkezdődött, még nem én voltam az igazgató ebben a kórházban, az ügyhöz így nincs sok közöm. Geönczeöl Tibor még az én érkezésem előtt mondott le az osztályvezetői megbízatásáról, viszont továbbra is nálunk dolgozik. Ez így teljesen szabályos, hiszen az engedélyét nem vonták vissza. Ha majd megszületik a jogerős ítélet, és annak lesz következménye a mi munkánkra, akkor azt tudomásul veszem. Én azonban sajnálnám, ha a doktor urat nélkülöznünk kellene, mert bizony szükségünk van a munkájára, számítunk rá.

Baráth Lajos, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház és Rendelőintézet igazgatója elmondta, az ügyet nem ismeri részleteiben, ezért csak általánosságban tud róla beszélni.
– Vannak törvényi kötelezettségek, amelyeket be kell tartani, s a kórházigazgató többek között azért van a helyén, hogy erre ügyeljen. Azzal természetesen egyetértek, hogy a betegeket ellátták, hiszen ez a mi feladatunk. Ami az elszámolást illeti: a makói kórház rendszeresen kezelt és kezel is romániai betegeket, de munkatársaim mindig ügyelnek arra, hogy a beavatkozások mellett az adminisztráció is a szabályoknak megfelelő legyen – fogalmazott.

Pajor László, a Szegedi Városi Oktató Kórház főigazgatója az üggyel kapcsolatban azt mondta: nem ismeri a részleteket, de úgy gondolja, egy kórházigazgatónak távol kell tartania magát egy ilyen cselekmény árnyékától is. – Még az is lehet, hogy ártatlan, de már azt is bajnak tartom, hogy egy egészségügyi intézmény vezetője a bíróság előtt áll – mondta. – Különösen úgy, hogy a Magyar Kórházszövetség elnöke is volt, erre a posztra pedig csak makulátlan embereket választanak.

Kallai Árpád, a vásárhelyi kórház főigazgatója magánemberként súlyosnak tartja az első fokon kirótt kétéves börtönbüntetést. Elmondta ugyanakkor, hogy amennyiben tényleg így történt az eset, példa nélküli visszaélésről van szó.