Továbbra is lesz víz Nagytőkén
 A Tisza Menti Vízművek Rt. átveszi a szolgáltatást a faluban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-03 | Blahó Gabriella

Nagytőke nem marad víz nélkül: az önkormányzat szerződést köt a Tisza Menti Vízművek Rt.-vel. A falu polgármestere elégedett, míg a szolnoki vállalat vezetője úgy nyilatkozott, teljes ráfizetés lesz Nagytőkén vizet szolgáltatni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A jelenleg működő kút nem biztonságos, ezért újat kell fúrni Nagytőkén. Fotó: Tésik Attila
Egy hónappal ezelőtt mondta fel a nagytőkei önkormányzattal kötött szerződését a Szentesvíz Kft., hivatkozva arra, hogy felelőséggel tovább nem tudja vállalni a szolgáltatást. A szentesi vízmű szakemberei szerint komoly veszélyt jelent, hogy a falu egyetlen kútjába szennyeződések kerülhetnek. Az eltelt négy hét alatt Nagytőke polgármestere igyekezett megoldást találni. A vízügyi tárca államtitkárának, Gombos Andrásnak a közreműködésével vette fel a kapcsolatot a község a szolnoki Tisza Menti Vízművek Rt.-vel. A tárgyalások eredményt hoztak, mert az új szolgáltató képviselői hétfőn a vízóraleolvasás után átveszik a Szentesvíz Kft.-től a nagytőkei rendszer működtetését.

Staberecz Ferenc polgármester elégedett, mert úgy látja, a falu jó úton jár. Elmondta, hogy a jelenlegi kút mellett építeni kell újat, mely biztonságosan üzemel, a régi pedig tartalék lehet. A rendszer felújításához szükséges összeget a falu egyedül nem tudja előteremteni, ezért mindenképpen külső segítségre szorul. A polgármester értékelése szerint a kis község történetében hatalmas kihívás a víz ügye, alig egy esztendővel ezelőtti megválasztásakor még nem gondolt arra, hogy ilyen problémával szembesül.

– A településen fel kell újítani a víztornyot, a tározómedencét, új kutat kell fúrni, s mindezek után a teljes vezetékes hálózatot rendbe kell hozni – mondja Mátyus Irén. A Tisza Menti Vízművek Rt. igazgatója kijelentette: gazdaságossági szempontból nem éri meg a faluban vizet szolgáltatni.

Százhuszonöt bekötésen köbméterenként most százhuszonkilenc forintot fizetnek a fogyasztók, ami éves szinten egymillió forint bevételt jelent. Egy kútkezelő alkalmazása minimálbéren ennek az összegnek jelentős részét elveszi, a maradék pedig természetesen nem fedezi a dologi kiadásokat, különösen a felújítások költségeit. A részvénytársaság vezetője úgy látja, hogy a vízügyi minisztérium és a területfejlesztési tanács erős támogatására lesz szükség a kérdés megnyugtató rendezéséhez. Mátyus Irén hangsúlyozta: a vízügyi ágazat álláspontja szerint egyetlen település sem maradhat víz nélkül, akkor sem, ha nagyon kevesen élnek egy kis faluban.