Közmunkaprogramot is hirdetnek Szentesen
 Dacolnak a 12%-os munkanélküliséggel

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-04 |

A munkanélküliség csökkentése érdekében pályázatokat nyújtott be a szentesi önkormányzat. Ha nyernek támogatást, a környező községekben is jut pénz az állástalanok foglalkoztatására.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Meghaladta a tíz százalékot januárban Szentesen a munkanélküliségi ráta, amely az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva két százalékkal emelkedett.

A város vonzáskörzetébe tartozó községekben viszont csaknem eléri a 12 százalékot ez a mutató. Ennek csökkentése érdekében középtávú stratégia készült, hogy a hátrányos helyzetű emberek visszakerüljenek a munkaerőpiacra. Az anyagiak megteremtésére pályázott a szentesi önkormányzat; a támogatásból részesül majd a munkaügyi központ és a kistérség többcélú társulása.

A polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának munkatársa, Mészáros Ágnes azt is elmondta: összehangolják a munkavállalók, a cégek és a szakképző intézmények igényeit és lehetőségeit, s ezek alapján foglalkoztatási paktumot kötnek. A programban részt vesz a cigány kisebbségi önkormányzat is.

A munkaügyi minisztérium felhívására is pályázatot nyújtott be a város a községekkel közösen. A jegyzői iroda munkatársa, Pusztai Ferencné tájékoztatása szerint közmunkaprogram indítására igényeltek mintegy ötvenmillió forintot, a saját forrás pedig több mint hétmillió forint. A kistérségi többcélú társulás a pályázatban azt vállalta, hogy a foglalkoztatottak 30 százalékát cigány származásúak teszik ki. Ha nyer a pályamunka, akkor az összeg 73 személy 7 hónapig való alkalmazására lesz elegendő. A program résztvevői megépítenek majd mintegy ezer folyóméter csapadékvíz-elvezető árkot, továbbá járdát és útpadkát is rendbe hoznak, valamint 26 hektár zöldfelületet gondoznak.