Tilos és büntetendő a koldulás
 A szegedi Belvárosból a Taigetosz hegyére?

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-26 | Gonda Zsuzsa

Igent mondott pénteken a szegedi közgyűlési többség a szocialista és centrumpárti javaslatra, így ezentúl szabálysértésnek minősül és 25 ezer forinttal büntethető a koldulás a Belvárosban, illetve a Mars téren. A kéregetők nem értik, kinek ártanak, szerintük a képviselők meg sem próbálnak segíteni rajtuk.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Bernáth Mihályné mindig ad egy ötvenest a kéregetőnek. Fotó: Frank Yvette
– Azoknak, akik a koldulásról döntenek, ilyen sorsban még nem volt részük, de ne is legyen – legyintett lemondóan az ötvenéves Jenő, akinek az egyik belvárosi téren egy pad a törzshelye és kéregetésből tartja fönn magát. – A döntéshozók nem ereszkednek le a hajléktalanhoz, a gazdagok lenézik a szegényeket. Pénzt nekünk csak a legszegényebbek, a minimálbérből, nyugdíjból élők adnak. Ha büntetnek a koldulásért, mit gondolnak, miből élünk meg? Menjünk lopni? Mert munka, az nincs. Én hiába akarok dolgozni, negyven éven felül már sehova se kell az ember. Tíz hónapja élek Szegeden, de az önkormányzattól még tíz fillért sem kaptam.

– Felháborító! – állt meg mellettünk a negyvenes Fehér Ilona. – Tiltsuk ki a koldusokat és akadályozzuk a munkavállalásban a mozgáskorlátozottakat, zárjuk gettóba a romákat?! Taszítsuk le őket – képletesen – a Taigetoszról?! Igen? Aztán a jó érzésű emberek csomagoljanak össze és hagyják el az országot!

– Nem ártunk senkinek. Ha valaki leül koldulni és összeszed pár forintot, az miért baj? Más milliárdokat tesz el, nekem csak ételre kell a pénz – mondta az utcán élő, a Nagyáruház passzázsán kéregető Mohácsi Pál.
Kis kocsit húzott maga után egy nyolcvan körüli néni, és 50 forintot dobott Pál sapkájába.

– Ismerjük egymást régóta – magyarázta Bernáth Mihályné –, ha erre járok, mindig adok valamennyit.


Törvény és kormányrendelet

A szabálysértési törvény és egy 1999-es kormányrendelet szerint aki kiskorút koldulásra kényszerít, vagy gyermek társaságában koldul, az százezer, aki másokat zaklató módon kéreget, az 30 ezer forintos pénzbírsággal sújtható. A rendelet szerint a csendes koldulás nem tilos, ilyen esetben nem indítha tó eljárás.