Nem terveznek szankciókat a vásárhelyi koldusokkal szemben
 A kéregetés nagyvárosi ügy

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-03 | Kormos Tamás

Szeged belvárosából két hét múlva kitiltják a koldusokat. A vásárhelyi önkormányzat nem tervez semmilyen szankciót a kéregetőkkel szemben, Csongrádon, Makón, Mindszenten és Szentesen pedig egyelőre nincsenek koldusok.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Vásárhelyen a hajléktalanok ritkán kéregetnek. Illusztráció: Tésik Attila
A legutóbbi szegedi közgyűlés olyan helyi rendeletet hozott, melynek értelmében két hét múlva a belvárosból és a Mars térről kitiltják a koldusokat. Ezzel az országban szinte egyedülálló intézkedéssel sokan nem értenek egyet. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a megye többi váro-
sában az önkormányzatok milyen lépéseket tesznek a kéregetőkkel szemben, már ha vannak.

– A hajléktalanok és a kéregetők között nincs mindig átfedés – mondta Kószó Péter vásárhelyi alpolgármester. A városban jól működő szociális hálózatot építettek ki. Ennek köszönhetően az utcai szociális munkások járják a közterületeket, s figyelnek a hajléktalanokra.

A templomok előtt, valamint a város frekventáltabb helyein néha lehet találkozni koldusokkal. – Még nem is gondoltunk arra, hogy valamilyen szankciót vezessünk be a kéregetőkkel szemben – folytatta az alpolgármester. Eddig egyetlen önkormányzati hivatalnál sem jelezték, hogy valakit zaklattak volna a vásárhelyi koldusok.

Rózsa Istvánné, a makói családsegítő vezetője azt mondja: a hivatal mintegy harminc hajléktalant tart nyilván. A huszonkét fős éjjeli menedékhelyen, valamint a harmincfős nappali melegedőben ellátnak mindenkit, aki segítséget kér. A makói szociális munkások is sűrűn járőröznek az utcákon, tereken, de eddig nem találkoztak kéregetőkkel.

Szentesen is hasonló a helyzet. A városban működő hajléktalanszálló bőven elég a fedél nélkül maradottak befogadására. – Hivatalosan még senki sem jelezte nálunk, s személyesen még én sem találkoztam a városban kéregetőkkel – tájékoztatott az önkormányzat szociálpolitikai osztályának vezetője, Lencsésné Szalontai Mária.

A kéregetés amúgy nagyvárosi probléma. A kisebb településeken jóval nagyobb feltűnést keltene egy padon vagy kapualjban ülő koldus. Emellett itt jóval kevesebben is sétálnak az utcákon, így adakozókból sem lenne sok.

Csongrádon és Mindszenten sem tudnak kéregetőkről. Az utóbbi városban még hajléktalan is alig van: a polgármesteri hivatalban tíznél kevesebb otthontalant tartanak számon.