Iskolabusz Eperjesnek
 A község felsőseit Szentesre viszik

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-03 | Balázsi Irén

A szentesi székhelyű kistérségi többcélú társulás tizenötmillió forintért vásárolt egy korszerű kisbuszt, amellyel az eperjesi diákokat szállítják a szentesi iskolába. A sulibusznak nagyon örülnek a gyerekek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi Klauzál utcai iskola kapujáig viszi a sulibusz az eperjesi gyerekeket. Fotó: Tésik Attila
Jól jött az eperjesi önkormányzatnak, hogy megalakult szentesi központtal a kistérségi többcélú társulás. A várostól csaknem harminc kilométerre lévő községben ugyanis jelentősen csökkent a gyerekek száma az általános iskolában. Ebből adódóan a helyhatóságnak már nem volt más választása, mint az a döntés, miszerint a felső tagozatos diákok ezentúl Szentesen tanuljanak. Érzelmileg persze nehéz volt a váltás, főleg a szülők tartottak érthetően az újtól. Az eperjesi polgármester, Kollár János azt is elmondta, hogy ősztől már a szentesi Klauzál Gábor Általános Iskolába járnak a felsőseik. Eddig egy korszerűtlen jármű szállította a gyerekeket a városba, s a kocsi üzemeltetési költségeit a község állta.

A kistérséget az egykori járáshoz hasonlította Szirbik Imre szentesi polgármester. A kistérség többcélú társulása az alapító helységek önkéntes szövetsége, amely kézzel fogható eredményt képes máris felmutatni a megalakulása óta eltelt rövid idő alatt is, mondta. Szirbik Imre kezéből vette át tegnap kollégája, Kollár János egy Iveco típusú, fehér busz kulcsát, amely háztól házig szállítja az eperjesi gyerekeket. A 20 személyes korszerű jármű tizenötmillió forintba került, s az összeget a társulás nyerte az elmúlt évben a Belügyminisztérium pályázatán.

Nos, ez a sulibusz indul mostantól reggelente negyed 8-kor az eperjesi faluháztól, és 25 perc múlva már a szentesi Klauzál utcában teszi le a diákokat, délután pedig 4-kor indul haza a gyerekekkel. Eperjes polgármestere szerint jó fogadtatást kaptak a városban a tanulóik, akik hamarosan felzárkóznak szentesi társaikhoz az ismeretanyagot illetően. Egyébiránt pedig a Klauzál Gábor Általános Iskolából már voltak diákok az eperjesi farsangi mulatságon.

A sulibusz fenntartása 3,5-4 millió forintba kerül évente, ezt az eperjesi önkormányzat állja. Még az is elképzelhető, hogy pályázatot nyújtanak majd be a költségek fedezésére. A községben egyébként kisebb ünnepséget rendeztek korábban, ahol a gyerekek ovációval fogadták a légkondis járművet.