Kutatóintézet lehet Szegváron
 A kastély hasznosítására törekszik az önkormányzat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-02 | Blahó Gabriella

Rendvédelmi kutatóintézetet képzeltek el a falu vezetői a szegvári volt vármegyeháza patinás épületébe. Az állami tulajdonban lévő ingatlan hasznosítása régi téma: az enyészetet akarja megakadályozni a falu polgármestere.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Valaha itt üléseztek Csongrád vármegye képviselői. Fotó: Tésik Attila
A régi idők emlékét őrző kastélyok sorsán változtatni nem könnyű feladat, az állami tulajdonlás alaposan köti egy-egy település elöljáróit. A szegvári volt vármegyeháza, közkeletűbb nevén a kastély ebbe a sorba tartozik: az épület hasznosítására olyan kezelő vállalkozhat csak, aki megfelelő anyagi háttérrel, jogosítványokkal rendelkezik, és közérdekű célokat tart szem előtt. A minap a faluban konferenciát tartottak ebben a témában. Szenczi Sándorné polgármester egy asztalhoz ültette a lehetséges érdekelteket.

Az önkormányzat elképzelése szerint rendvédelmi kutatóintézet helye lehetne a kastély. A legenda szerint az itt egykor volt vármegyei börtönben raboskodott többek között Rózsa Sándor. A kastélyban nemrégiben rendeztek egy kisebb rendvédelmi kiállítást, mely várakozáson felül vonzotta a látogatókat. Mindebből következett, hogy ez lehetne a központi témája, szellemi háttere az ingatlan hasznosításának. A találkozón Parády József főiskolai tanár, a Szemere Bertalan Magyar Rendvédelem-történeti Tudományos Társaság elnöke kijelentette: az országban még nincsen egyetlen kijelölt helye a rendvédelem kutatásának, a rendelkezésre álló anyagok együttes kezelésének.

Emlékeztetett arra, hogy a kiegyezés óta mintegy huszonhét rendvédelmi – karhatalmi, rendőrségi – szervezet létezett Magyarországon, ezek bemutatása, a közgyűjtemények elérhetővé tétele egyértelműen javára válna kultúránknak.

A találkozón ötletként felmerült, hogy az állam a tulajdonosi jogokat nem csak a Kincstári Vagyoni Igazgatóság által gyakorolhatná. Ha a Belügyminisztérium kezelné az ingatlant, a tárcához illő szakterületnek támogatást szerezni talán könnyebb volna az épület hasznosítása érdekében. A jelenlegi tulajdonos képviselőit a szegváriak meghívták erre a találkozóra, azonban a kincstártól senki nem jött el. Lele Gyula, a Csongrád megyei Kincstári Vagyoni Igazgatóság igazgatóhelyettese lapunk megkeresésére válaszolva elmondta, véleménye szerint jogilag semmi akadálya nem lehet annak, hogy a Belügyminisztérium átvegye az épületet. A műemléki gondnokság alatt álló kastélyt átalakítani csak az értékek megőrzése mellett lehet, a szegváriak elképzelése szerinte reális abban az esetben, ha a fenntartás biztosított.

A polgármester úgy véli, a rendvédelem speciális turisztikai vonzerejét jelentheti Szegvárnak, úgy tűnik, ezen az úton elindulni érdemes. Szenczi Sándorné emellett hangsúlyozta, fontos, hogy a kastély bekapcsolódjon a település életébe, a falubeliek azt a magukénak érezzék.