Geönczeöl és Kovács az ítéletről
 A volt igazgató ártatlannak mondja magát

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-03-01 | Blahó Gabriella

Nem jogerősen két év börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság a szentesi kórház orvosát, míg volt igazgatója két év felfüggesztett börtönt kapott különösen nagy kárt okozó csalás miatt. Az érintettek értetlenül állnak az ítélet előtt. Lapunknak dr. Kovács Ágnes elmondta, nem érzi magát bűnsegédnek, míg dr. Geönczeöl Tibor baleseti sebész úgy véli, politikai indíttatásból kezdődött ellenük vizsgálat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Geönczeöl Tibor baleseti sebész: a vajdasági betegek csak Szentesen juthattak megfelelő orvosi ellátáshoz. Fotó: Tésik Attila
A szentesi kórház baleseti sebészeti osztályán 1997 és 2001 között 173 vajdasági magyar beteget gyógyítottak, a tervezett beavatkozásokat sürgősségi ellátásként tüntették fel. Minden más orvosi kezelésért fizetniük kellett volna az államközi megállapodás értelmében a külföldi pácienseknek, így azonban az egészségbiztosító hatvanötmillió forintot utalt át a kórháznak. A Szegedi Városi Bíróság ítélete szerint különösen nagy kárt okozó csalás és magánokirat-hamisítás miatt az ügy elsőrendű vádlottját, dr. Geönczeöl Tibort két év börtönre és két év közügyektől való eltiltásra, míg a másodrendű vádlott dr. Kovács Ágnest hasonló bűncselekmények miatt bűnsegédként négy év próbaidőre felfüggesztett kétéves börtönbüntetésre ítélte. Az érintettek értetlenül állnak a történtek előtt, mindketten bejelentették: fellebbezést nyújtanak be.

Kovács Ágnes lapunknak elmondta, felháborítónak tartja a határozatban foglaltakat. Úgy fogalmazott, ő nem egyezett bele abba, hogy a főorvos csaljon. Hozzátette: mint a kórház akkori vezetőjét legfeljebb az ellenőrzés elmulasztása terhelheti, ezért nem tekinti magát bűnsegédnek.
Kovács Ágnes úgy érzi, tizenkét év munkája veszett el. Fotó: Tésik Attila
Nem tartja helyes eljárásnak, hogy a vád bizonyítása során egyetlen külföldi beteget hallgatott meg a bíróság. Kovács Ágnes tizenkét évig vezette az intézményt, igazgatóként mozgalmas esztendőket és sikerrel megvívott nagy feladatokat tud maga mögött, most azonban úgy érzi: munkájának eredménye darabokra hullott, bár a szíve közepe volt Szentes. Lapunknak elmondta azt is, most Budapesten dolgozik, a szakmában talált megfelelő állást. Erőt ad számára az a tény, hogy a családja, barátai vele vannak, és bízik benne, hogy hamarosan megnyugtatóan rendeződik a sorsa.

Geönczeöl Tibor úgy véli, politikai indíttatásból kezdődött ellenük vizsgálat. Szerinte nem a gyógyítás módjának megkérdőjelezése volt az eredeti célpont, hanem a szentesi kórházat érte valamilyen más okból retorzió. A főorvos elmondta, az eljárás során tanúként meghallgatott OEP ellenőrzési főosztályvezető szerint nem volt még példa arra, hogy büntetőüggyé váljon egy egészségbiztosító és kórház közötti elszámolási vita. A neves baleseti sebész szerint a határon túl élő magyar betegeknek a saját országukban esélyük sem lett volna a számukra megfelelő orvosi ellátásra, Geönczeöl az általa végzett műtéteket természetes segítségnyújtásnak tekinti. A szentesi kórház sürgősségi baleseti osztályán harmincnégy éve praktizáló főorvos folytatja tevékenységét: gyógyít. Nyilatkozata szerint az ítélet ellen általa bejelentett fellebbezés pedig önmagáért beszél.