Örömtüzet raktak Szentesen
 Véget ért a tavaszköszöntő fesztivál

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-28 | Blahó Gabriella

A sorban a negyedik tavaszköszöntő karnevál ezreket vonzott a hideg idő ellenére az utcákra a hét végén Szentesen. A nem mindennapi látványosság eredeti célja szerint a móka és a jókedv ünnepe lett.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A busó ezúttal inkább meghozta, mintsem elűzte a telet – a szentesiek nagy bánatára. Fotó: Tésik Attila
A program kezdetekor, a pénteki kidoboláson a polgármester tette közhírré, hogy a karneváli jelmez tekintendő normális viseletnek, és a tavasz következik. Szirbik Imre szavai valóra váltak, mert bár a jelmezviselés a szervezésnek köszönhetően biztos volt, az időjárás számított egyedül kockázati tényezőnek: szombaton reggeltől estig sütött a nap, igaz, meleg még nem volt. A sportcsarnokban délelőtt a város diákjai mutatták meg, hogyan tudnak örülni, s ebben partnerek voltak a szülők, a tanárok.

A telt házas csarnokban hatalmas volt a nyüzsgés. Az év legnagyobb önkormányzati rendezvényének számító tavaszköszöntő karneválon a régi jó vendégek szórakoztatták az utcán a nagyérdeműt. A gólyalábas garabonciások adtak végső döfést a szamár képében megjelenő télnek, két lábon álló falábú lovaikon kisgyerekeket lovagoltattak, bár igazi hintón is lehetett utazni. A tömeg az alkonyuló napfényben tért le a Kurca-partra, ahol immár hagyományszerűen máglyát raktak, remélve, a forróságtól végleg elmúlik a tél. A szőrmébe öltözött busók körtánca igazi varázslásra emlékeztetett a tűz körül, a hatalmas ritmusos zajban, melyet a kolompjaikkal és kurjongatásaikkal keltettek. Az ifjúsági ház melletti gödör színpadán a tűzzsonglőrök újra elkápráztatták a szentesieket és a karneválra messze földről érkezőket.

A mackójelmezt ezúttal is Szirbik Imre polgármester viselte. Fotó: Tésik Attila
A hosszú órákon át a hidegben feltehetően csak a meleg bőrbe bújt busók nem fáztak, bár a levegő hőmérsékletét valamelyest feledtette az egyetlen másodpercre sem szűnő látnivalók sora: a Kurca ifjúsági ház melletti hídján tűzijáték is volt. Szombaton napközben az utcán zajló rendezvények után este a sportcsarnokban lehetett melegedni, ahová forró hangulatot varázsolt a Salsa tropical show, valamint a Megasztárból ismert Gáspár Laci, akinek produkciója osztatlan sikert aratott. A jelmezviselésben elöljáró polgármestert idén is felismertük: a Maci szerint az egymásra találás ünnepe a tavaszköszöntő karnevál.

Szombaton a napsütésben néhány óráig úgy tűnt, hogy a rendezvény elérte eredeti célját, bár az igazi tavaszra a meteorológia előrejelzése szerint néhány hetet még várnunk kell.