Börtön Geönczölnek és Kovács Ágnesnek
 Ítélet a szentesi kórház volt igazgatója és orvosa ügyében

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-26 |

Nem jogerősen két év börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság dr. Geönczeöl Tibort és dr. Kovács Ágnest, a szentesi kórház orvosát és volt igazgatóját – különösen nagy kárt okozó csalás miatt. A vádlottak és védőik bejelentették: fellebbeznek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A vádiratban foglaltak szerint a szentesi kórházban 1997 januárja és 2001 decembere között 173 külföldi beteget gyógyítottak 213 alkalommal, a beavatkozást sürgősségi ellátásként dokumentálták, holott a betegeken tervezett, és nem sürgősségi műtétet hajtottak végre. A jogszabályok értelmében nem magyar állampolgárok esetében az ide vonatkozó minisztériumi rendelet szerint – a sürgősségi ellátás kivételével – külföldiek valamennyi egészségügyi intézményben a kezelésért térítési díjat kötelesek fizetni. A Vajdaságból érkezett betegek esetében dr. Geönczeöl Tibor kérte a kórház akkori igazgatójának beleegyezését, hogy a műtéteket sürgősségi ellátásként dokumentálhassa. Dr. Kovács Ágnes beleegyezett ebbe, minden hónap végén aláírta a havi elszámolások kísérőjegyzékét. A betegek ellátásáról szóló valótlan adatok alapján utalt az egészségbiztosító pénzt a szentesi kórháznak, mely így hatvanötmillió forinttal károsította meg az államot.

A Szegedi Városi Bíróság tegnapelőtt bűnösnek mondta ki az ügyben elsőrendű vádlottként szereplő Geönczeöl Tibort, folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás és magánokirat-hamisítás miatt, ezért két év börtönbüntetésre és két év közügyektől való eltiltásra, valamint hatszázezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte. Bűnösnek mondta ki a bíróság Kovács Ágnest folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás miatt mint bűnsegédet, és magánokirat-hamisítás miatt, szintén mint bűnsegédet, ezért kétévi, végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, továbbá négyszázezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte.

A Szegedi Városi Bíróság kötelezte a vádlottakat az eljárás során felmerült 1 millió 684 ezer 202 forint bűnügyi költség viselésére, egyetemlegesen. Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, az ügyész háromnapi gondolkodási időt kért, ezért az ítélet nem jogerős.