A végsőkig kitartanak a gazdák

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-25 |

A vidék Budapestre költözött: hétfő óta sütnek, főznek, békésen demonstrálnak a Felvonulási téren a növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozók. Csongrád megyéből ötven traktor és gazdája várakozik, hogy megszülessen a megállapodás, de a tárgyalás csak tegnap kora délután kezdődött el.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kispál Ferencet, a Magosz Csongrád megyei elnökét (középen) beválasztották a tárgyaló delegációba. A vezető reménykedő megyei gazdák gyűrűjében. Fotó: Schmidt Andrea
„Budapest veletek van! Nekünk magyar termék kell, nem pedig a mérgezett, génezett külföldi!" – idézi fel a vásárhelyi Kun Mihály annak a transzparensnek a szövegét, amivel a fővárosiak várták a demonstrálókat a Felvonulási téren. A tárgyalás helyszínét kulcsfontosságúnak tartja Kispál Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) Csongrád megyei elnöke, a héttagú tárgyaló delegátus tagja. Az ezzel kapcsolatos huzavona hátteréről elmondja, hogy a minisztériumba azért nem mennek, mert a tavalyi tárgyalást az FVM egy másik szobájában kihangosították, s ott a miniszter szakértői ültek, ezáltal nem voltak egyenlők a feltételek.

Hat sorban állnak a traktorok a Felvonulási téren, köztük ötven a szentesi, csongrádi, vásárhelyi, fábiánsebestyéni, nagymágocsi, mindszenti, szegvári, maroslelei és csanádpalotai gazdáké. A gépeket a nyirkos időben egyre több pesti mustrálja, s arra biztatják a gazdákat, ne hagyják magukat.

– Nem tartják be a jogszabályokat – jelenti ki a vásárhelyi Tóth József. – A külföldi élelmiszerek tömegét hozzák be, s nincs mód a mérgekkel szennyezettek kiszűrésére. Ezért mi piacvédelmet akarunk!
– A család vállalta a jószágok ellátását, míg mi itt vagyunk. A földeken szerencsére ilyenkor nincs dolog – mondja a maroslelei Békési László és Balázs Róbert.

A maroslelei Békési László (jobbról) negyvenöt jószágot hagyott otthon. Fotó: Schmidt Andrea
Bográcsokban főzik a paprikás krumplit, a birkapörköltet, sütik a friss töpörtőt és a kolbászt, üstökben fő a gulyás – a Hősök tere szomszédságában. A tüntető gazdák nem fukarkodnak, szívesen vendégül látnak bárkit: a forró teán kívül jófajta szerencsi bort is mérnek, mértékkel.

A posztoló rendőrök közül az egyik beindít egy traktort, s elmondja, hogy a demonstrálókkal eddig semmi gondjuk nem volt és remélik, ezután sem lesz. Ha a traktorokon nem lennének különböző szövegű feliratok, azt hihetné a híreket nem hallgató városligeti sétáló, hogy előrehozták a munka ünnepét. Ám a feliratok a vidéki hétköznapokat is megrontó bajokról szólnak: „A gép a banké, a haszon a multiké, a ráfizetés a gazdálkodóé", „Nem kérünk az ígérgetésből! Kinek az érdeke a vidék visszafejlesztése?"

Már az eredmény, hogy a vidék és a főváros lakossága közeledett – mondják itt is, ott is a Csongrád megyei gazdák. Bizonyítékul pedig sorolják: kétszázötven budapesti család ajánlott fel szállást, amit csak azért nem fogadtak el, mert együtt szeretnék esténként megtárgyalni a történteket. Ezért az egyik sportszállóban laknak – 1500 forintért éjszakánként. A vásárhelyi Kovács Sándor azt is kiszámolja, hogy az oda-vissza út üzemanyag költsége 18 ezer forint. Az emberek elárulják: egyre többet gondolnak otthonukra, de addig nem tágítanak, míg nem lesz megállapodás.


Ma folytatják a tárgyalást

A tüntető gazdák és a földművelésügyi minisztérium megbízottai tegnap áttekintették a gazdademonstráció petíciójában megfogalmazott követeléseket, kifejtették álláspontjukat az egyes kérdéskörökről a budapesti Agrárgazdasági Kutatóintézetben. A követelések áttekintése azonban nem fejeződött be, erre várhatóan a mai tárgyalási fordulóban kerül sor. A tárgyalásokról érdemi információt megegyezésüknek megfelelően egyik fél sem kívánt nyilvánosságra hozni.

Martonosi kérdezett

Miközben a gazdák kint tüntettek, Martonosi György honatya a parlamentben azzal a kérdéssel fordult az agrárminiszterhez: miért teszik szándékosan tönkre a termelőket. Földeáki és apátfalvi gazdákra hivatkozva elmondta, Makó térségében a földalapú támogatások felét sem fizették még ki, így rengeteg embert fosztanak meg a további gazdálkodás lehetőségétől. A tárcavezető nevében Pásztohy András államtitkár válaszolt, aki elmondta: a benyújtott összesen 208 ezer igénylésből 55 ezret rosszul töltöttek ki; ezeket részben már kijavították, a többiből 134 ezret már ki is fizettek. Csongrád megyében 13 ezer 500 igénylésből 10 ezer 300-at rendeztek eddig. 

Cs. G. L.