Fejére állt a közvilágítás
 A Démász türelmet kér Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-25 | Balázsi Irén

Délután bekapcsolt, hajnalban pedig kikapcsolt a közvilágítási rendszer Szentesen, ahol egy férfi majdnem elütötte a kollégáját a sötét utcán munkába menet. A Démász illetékes vezetője az alkonykapcsoló meghibásodására hivatkozva a lakosság türelmét kéri.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Meghitt sétához nem is kell feltétlenül a világítás. Fotó: Tésik Attila
Szidják a közvilágítást a szentesiek, mert az alkonykapcsolós rendszer akkor működik, amikor nem kellene, a sötétben viszont nem üzemel. Gyuricza Péter azt mondta lapunknak, hogy ő majdnem balesetet okozott a minap kora reggel, amikor dolgozni ment motorkerékpárral. Az egész városban sötét volt, pedig akkor még jócskán világítaniuk kellett volna a lámpatesteknek az utcán. Azt is említette a férfi, hogy a főutcán még lehet közlekedni, mert a kivilágított kirakatok adnak némi támpontot. De a város külső részein, például az iparterületen csak bukdácsolni lehet. Így fordulhatott elő – osztotta meg lapunkkal a vele történt esetet Gyuricza –, hogy majdnem elütötte műszakba menet a saját munkatársát.

A polgármesteri hivatal műszaki osztályának főtanácsosa, Korom Pál arról tájékoztatott: valójában a lakosság kérésére tértek át az alkonykapcsolós közvilágításra. A szakember bevallotta, hogy ő nem támogatta a változtatást, mert szerinte főleg a téli időszakban megbízhatatlan a fényrelé. Nem beszélve arról, hogy az egész városban egyetlen kapcsoló működteti a rendszert, s ha baj van, akkor minden utca sötétben van vagy úszik a fényárban nappal. Korom Pál egyébként napok óta hajnalban kel, hogy megnézze, működik-e a közvilágítás. Ezen a héten is többször kellett értesítenie a Démász illetékeseit, az intézkedésüket kérve. A főtanácsos szerint ugyanezt megtehetné az is, aki munkába menet észleli a bajt.

Lantos Imre, a Démász üzemmérnökségének vezetője tud arról, hogy napok óta probléma van a szentesi közvilágítással. Tájékoztatása szerint a vezérlőrendszer szoftverhibája okozza a bajt. Most ott tart az ügy, hogy a Démász az alkonykapcsolós szerkezet forgalmazójával keresi a megoldást a hiba kijavítására. Addig is a szentesiek türelmét kéri az üzemegység vezetője, aki bízik abban, hamarosan helyreáll a rend.