Hiába várják a támogatást

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-24 | Balázsi Irén

Segíteni akart tegnap a szentesi falugazdász a termelőknek, hogy megkapják a területalapú támogatást. A felszámolás alatt álló Termál Szövetkezet képviselői azonban nem vonták vissza az ugyanilyen támogatásra benyújtott igénylésüket a földeket ténylegesen művelő Kurcatej javára az egyeztetésen.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fogytán a szentesi gazdák türelme. Fotó: Tésik Attila
Segíteni akart tegnap a szentesi falugazdász a termelőknek, hogy megkapják a területalapú támogatást. A felszámolás alatt álló Termál Szövetkezet képviselői azonban nem vonták vissza az ugyanilyen támogatásra benyújtott igénylésüket a földeket ténylegesen művelő Kurcatej javára az egyeztetésen. Ezért a kisebb parcellák tulajdonosai sem jutnak mostanában a pénzükhöz, hiába töltötték ki jól a támogatáshoz szükséges űrlapokat.

A felszámolás alatt álló szentesi Termál Szövetkezetnek több helyen volt földje. Valójában az okozza a galibát, hogy mindegyik után igényli a területalapú támogatást, holott már régebben felmondta a haszonbérleti szerződést a tulajdonosokkal. Mint arról lapunkban beszámoltunk, a Kurcatej viszont művelte a földet, fizette a bérleti díjat is, s ezért igényt tart a területalapú támogatásra. De nem kaphatja meg, amíg a Termál vissza nem vonja az igénylését.

Ám azok a gazdálkodók sem juthatnak a pénzükhöz, akiknek a volt Termál blokkjában van a parcellájuk. Marsi Tibor szentesi falugazdász mindenesetre segíteni akart a termelőkön azzal, hogy összehívta tegnap az érdekelt feleket. Hiszen addig, amíg túligénylés van egy adott blokkban, senki sem juthat támogatáshoz. Ám a Termál Szövetkezet felszámolóbiztosa, dr. Molnár István és a főkönyvelő, Kiss Csilla nem ült le a felháborodott emberek közé. A Kurcatej képviselője, László Mihály ellenben bent volt a termelők között, de szóltak neki: menjen egyezkedni a jogi képviselővel érkezett felszámolóbiztossal.

Amíg a nagyüzem régi és új illetékesei próbáltak dűlőre jutni, a falugazdász már ki tudja hányadszor egyeztette a termelők földterületének nagyságát. Marsi Tibor úgy mondta: a Termál és a Kurcatej jogvitájából fakad a probléma, de bízzunk benne, hogy a két fél megegyezik egymással. – A Termálnak nem lett volna joga bejelentkezni területalapú támogatásra – vélte Móra Lajos gazdálkodó, aki szintén fut a pénze után. Ám a falugazdász azzal csendesítette le, hogy „nem mi vagyunk a bíróság". Táczi Szabó Lajos szenvedő alanynak nevezi a támogatást hiába váró társaságot, amely a „huncutabb, tanultabb emberek civakodásának" issza a levét. Az idős ember fia, aki az édesapja nevét viseli, azt mondta érdeklődésünkre: azért nem mentek a fővárosi tüntetésre, mert nincs nekik traktoruk sem, és a jószágokat is etetni kell. Ha megkapnák végre a területalapú támogatást, akkor nagyobb baj nélkül megúsznák.

Az FVM megyei hivatalának kellene kimondania Szarvas Pál mezőgazdasági vállalkozó szerint, hogy a felszámolás alatt álló Termál Szövetkezetnek nincs földhasználati joga, mert felmondta a bérleti szerződéseket. Úgy vélekedett, hogy a Kurcatejet illetné meg a területalapú támogatás, mert a Termálnak nincs érvényes földbérleti szerződése. Szarvas Pál abban látná a megoldást, ha a Termál visszavonná a támogatás iránti kérelmét.

A Termál Szövetkezet felszámolóbiztosát, dr. Molnár Istvánt az utolsó pillanatban a kapuban értük utol, amikor a Kurcatej képviselőit hátrahagyva távozott. Lapunknak azt nyilatkozta: akkor ülnek majd le, ha a földhivataltól megkapja a papírt. Elismerte ugyanakkor, hogy szinte semmit sem intéztek. Ezzel egyetértett a Kurcatej képviselője, László Mihály is, hozzátéve: mindenki előtt egyértelmű, hogy a Termál egy kapavágást sem tett. Csak hát az illetékes hivatal nem vizsgálja a területalapú támogatási kérelmek átvételekor, hogy ki műveli a földet. A Kurcatej illetékese szerint a Termált felszámoló cég képviselői nem megegyezésre törekszenek, hanem jogi útra akarják terelni az ügyet. Ha bíróságon kötnek ki a felek, akkor a per elhúzódhat vagy egy évig is.

Ebben az esetben legalább száz család nem juthat a pénzéhez. A területalapú támogatások kifizetésének végső határideje 2005 áprilisa. Lapunk kérdésére azt válaszolta Marsi Tibor falugazdász: nem a földhasználati lap alapján, hanem a parcellákról készült légi felvételes térképek szerint történik a támogatási igények bejelentése. A vonatkozó jogszabály azt mondja ki: annak jár a támogatás, aki jogszerűen a föld használója. Kocsis László vezető falugazdász Csongrád megyében.

Szerinte az a fő probléma, hogy valaki jogtalanul jelentkezett be területalapú támogatásra. Arra azonban nem kaptunk választ, hogy ki igényelte jogtalanul a támogatást. Az agrárvállalkozó Badár Imre úgy vélekedett: a hivatal nem készült fel a feladatra, és nem készítette fel a gazdákat sem. Azt erkölcstelennek tartaná, ha olyan kapna támogatást, aki egy kapavágást sem végzett vagy végeztetett a földön.