Béla tizenöt év után lett magyar állampolgár
 A székely férfi visszakapta, amit nagyapjától elvettek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-24 | Blahó Gabriella

Esküt tett a magyar alkotmányra tegnap a szentesi városházán Ferencz Béla, aki tizenöt éve él Magyarországon. A székely fiatalember régi vágya teljesült ezzel. A városhoz közeli tanyáján új házat épít, és sok gyermeket tervez.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ferencz Bélának (balról) Szirbik Imre adta át a honosításról szóló okiratot. Fotó: Tésik Attila
A Csíkszentdomokoson nevelkedett Ferencz Béla tizenöt éves vágya teljesült tegnap, amikor a köztársasági elnök aláírásával jelzett, honosításról szóló okiratot átvette a polgármestertől. A székely fiú azt mondja, öröme teljes, hiszen visszakapta azt, amit nagyapáitól elvettek: a magyar állampolgárságot. A városházán rendezett kis ünnepségen esküt tett hazánk alkotmányára, a szöveg szerint pedig ígéri, hogy erejéhez mérten megvédi és képességeinek megfelelően szolgálja a Magyar Köztársaságot. Szirbik Imre polgármester mindehhez gratulálva arra kérte őt, őrizze meg kapcsolatait szülőföldje lakóival, hiszen a világ nagyon kicsi ahhoz, hogy elkülönülten éljünk benne. A rendezvény az alkalomhoz illő ünnepélyes keretek között zajlott, de a Himnusz nem hangzott el. A polgármester felvetésünkre elmondta, hogy igen ritka a honosítási aktus a városházán, s erre eddig nem volt igény.

Az eltelt tizenöt év alatt kétszer fordult állampolgárságért a hivatalokhoz Ferencz Béla, első alkalommal a román fél nem megfelelő születési okiratot küldött számára, a hatóságok hosszú idő múlva adtak csak végleges választ a kérésre. A legutóbb benyújtott folyamodvány után másfél esztendő telt el a honosítás kiadásáig. Addig a fiatalember segítségére volt többek között Gálné Szívós Mária, aki a letelepedéséhez nyújtott támogatást. A hölgy azt mondta, úgynevezett befogadóként a hivatalos segítségnyújtás számára természetes volt.

A fiatalember egy mentettréti tanyán él, ahol a nagy álmok megvalósulásához elengedhetetlen volna a villany. Szirbik Imre kérdésünkre válaszolva elmondta, csak olyan tanyák esetében támogatja az önkormányzat a villamosítást, ahol az gazdaságilag kivitelezhető, a tulajdonosok benne is laknak. A területfejlesztési tanács tavaszi forrásaira eséllyel pályázik az önkormányzat a tanyavillamosítás programjában.

Ferenc Béla építkezik. Mint mondja, a kisebb, régi épület mellett új otthont akar emelni, ahová sok gyermeket tervez. Az ünnepségre elkísérte őt kedvese, Ötvös Éva. Béla azt mondja, az állampolgárság birtokában élni akar választójogával. Legjobban mégis annak örül, hogy most már házasodhat is.