A gyengéd és vad világbajnok
 Bertók Róbert várhatóan nyáron megházasodik

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-24 | Blahó Gabriella

Bázelben aratott amatőr világbajnoki győzelme után Bertók Róbertet ismerői ünnepelték a Kurca partján, Szentes városától pedig megkapta az év sportolója címet. A kick-boxban szerzett világraszóló elsőség életre szóló élményt jelent Róbertnek, akiről barátai úgy tartják, rendkívül öntudatos, udvarias fiatalember. Lapunknak egyebek mellett elmondta, hogy várhatóan nyáron feleségül veszi kedvesét, Gyarmati Beátát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A világbajnok kitartó, ragaszkodik ahhoz, hogy megvalósítsa, amit elképzelt. Fotó: Tésik Attila
Az ökölvívásban a győzelem és a vereség ugyanakkora jelentőséggel bír: az egyik a mennybe emeli, a másik a padlóra küldheti az embert. Bertók Róbertet barátai büszkének, de nem gőgösnek ismerik, aki konokul kitart olyan célok mellett, melyek elérhetőnek tűnnek a számára. Bár sokan csodálkoztak, amikor a boxból váltott és kick-boxra kezdett edzeni; ebből vajon mi lesz, kérdezték magukban sokan a Kurca-partján, a fiatalember pedig bizonyított: az elmúlt év szeptemberében Svájcban full kontakt és light kontakt kategóriában is nyert: aranyat hozott haza. Ezért a teljesítményéért a város önkormányzata az év sportolója címmel tüntette ki most.

Törékeny kisfiú volt Róbert, aki alkata ellenére néhány évesen is szerette kortársainak megmondani, szerinte hogyan menjenek a dolgok, ő volt a társaságban a vezér – emlékszik. A verekedés mégis szabályok által védett területen, a ringben zajlik, mely a fiatalember szerint a világ legmagányosabb helye. Nyilván, itt nincs csapat, nem lehet számítani másokra, versenyzés közben igazából mindenki csak magára támaszkodhat. Mint minden szentesi fiú, ő is vízilabdázott, úszott, a focit is kipróbálta, de a futballban nagyon nem szívleli a színészkedést, komolyabban, magasabb szinten akart teljesíteni. Számára a box lett az igazi.

Az ötvenhét kilogrammos súlycsoportban a magyar bajnokságokon örök második volt Kovács István mögött, s amikor Kokó abbahagyta az amatőr versenyzést, Róbert állt a dobogó legfelső fokára 1997-ben: Csonttörő Jánost verte meg. Erre a győzelemre nagyon büszke, hiszen ellenfele igazi haramia hírében áll. Robi a lépegetős technika nagy tudója, balkezes lévén ballal üt nagyot – de azzal rettentőt. A kick-boxban már a hatvan kilogrammos súlycsoportban indult, ebben a kategóriában a lábukat is használják a versenyzők, derék fölött talál a rúgás. A jeles versenyző teste már hozzászokott a külső hatásokhoz, nyolcszor sérült a bokája, egyszer tört el az orra, repedt el az arccsontja, ezekre pedig nem panaszkodik.

A versenyszerű verekedés láttán sokan úgy érzik, mintha azért folyna a harc, hogy a másik megsemmisüljön, pedig a cél az aranyérem – magyarázza Robi. A dicsőség az egyedül megharcolt győzelemért mással nem pótolható, életre szóló élmény. A világbajnok öntudatos és kitartó, ragaszkodik ahhoz, hogy megvalósítsa, amit elképzelt. A magánéletben is önfejű, bár az elmúlt évek alatt az elvekhez való ragaszkodást felváltotta benne a gondolkodás. Ezért ma már beleegyezik olyan dolgokba is, amiket korábban elképzelhetetlennek tartott.

– Ezen a nyáron várhatóan megházasodom, bekötik a fejemet – fogalmazott. Kedvese, Gyarmati Beáta az edzéseken vele fut, belekósolt a boxba is, a hölgy invitálja vőlegényét vadvízi evezésre – Robi erre még nem mondott igent. A fiatalember jellemzése szerint Bea még nála is vakmerőbb, mindketten öntudatosak, az ebből adódó heves érzelmek ízesítik a kapcsolatukat, mely két esztendeje tart. A küzdősport jeles alakja úgy véli, a ringben nyújtott teljesítménytől nem vadabb vagy gyengédebb, mint a többi férfi, ezeket a tulajdonságokat talán éppen megfelelő arányban egyesíti magában.


Névjegy

Született: Szentes, 1974. május 11.
Iskola: a szentesi szakmunkásképző befejezése és az érettségi után a testnevelési főiskola wellness akadémiáján szerzett rekreáció szakon sportoktatói diplomát.
Ökölvívás: junior magyar bajnoki második hely, felnőtt magyar bajnokságon ötszörös dobogós, 1997-ben bajnoki cím birtokosa az 57 kg-os súlycsoportban. 1999-ben az athéni Eb-kvalifikáción döntős, 2000-ben a Finnországban rendezett Eb résztvevője, elsőség öt különböző nemzetközi tornán.
Kick-box: 2004 májusában Szegeden Európa Kupa-győztes, valamint első helyezett az IAKSA és a WKA által közösen rendezett szeptemberi bázeli világbajnokságon light kontakt és full kontakt kategóriákban.