Felszámolás alatt áll a szentesi fülkék működtetője
 Romhalmaz a pavilon

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-23 | Balázsi Irén

Nem gondoskodik a szentesi netpavilon karbantartásáról a szolgáltató cég, mert felszámolás alatt áll. Csúnya látványt nyújt a fülke, amelynek még az ajtaját is leszedték a vandálok.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Éjjeli menedékhelynek sem jó már az internetes pavilon. Fotó: Tésik Attila
Még 2002-ben avatták fel Szentes legnagyobb lakótelepén, a Kertvárosban az internetes pavilont. Nagy dolognak számított ez akkor, mert Budapesten kívül csak egy-két Balaton-parti településen működtettek hasonlót. A szentesi pavilon két fülkéből állt: egy-egy számítógépet helyeztek el bennük, s mindkét masinának volt világhálós csatlakozása is. A pesti Citynet-point Kft. vezetői fantáziát láthattak a több ezer lakosú településrészben, hiszen aligha költöttek volna milliós összegeket a fejlesztésre egy vidéki kisvárosban.

A társaság képviselői az avatáskor azt is megígérték, hogy újabb netes pavilonokat is elhelyeznek majd Szentesen. Az önkormányzat és a szolgáltató közötti megállapodás értelmében bizonyos ideig díjtalanul csatlakozhattak a világhálóhoz a helybeliek. Nemcsak a gyerekek kedvelték a pavilont, hanem a felnőttek is szívesen ültek a géphez. A Citynet-point olyan masinákat helyezett el a pavilonban, amelyeknek a legtöbb kelléke fémből készült. Ilyen anyagból volt a billentyűzet, de még az egér is.

Ez azonban nem fogott ki az erejükkel nem bíró szentesieken. Kálmán János fideszes települési képviselő azt sérelmezte, hogy mostanában szörnyű látványt nyújt a Kertvárosban a számítógépes pavilon. Az üvegfalat több helyen beverték, sőt még az ajtót is leszedték. Ezért aztán éjjeli menedékhelynek sem tudják használni a fülkéket a rászorulók. A számítógépek persze működésképtelenek. Ha nem tették volna tönkre azokat, akkor üzletekben és trafikokban vásárolt netkártya ellenében talán még ma is szörfözhetnének a világhálón a fiatalok.

Kiderült azonban, hogy a pavilont működtető Citynet-point Kft. felszámolás alatt áll. A társasággal 2002-ben kötött szerződés értelmében az önkormányzat ingyen adta át a közterületet a cégnek, hogy oda helyezze a fülkéket. A polgármesteri hivatal műszaki osztályának megbízott vezetője, Czirok Jánosné azt is elmondta: a szolgáltató vállalta, hogy gondoskodik a gépek karbantartásáról, valamint a pavilon takarításáról is. Az osztályvezető szerint nem a Citynet hibája, hogy tönkretették a masinákat. A problémát egyébként jelezték a felszámolóbiztosnak. A válasz megérkezéséig bizonyára ott csúfoskodik a Kertváros centrumában az összetört pavilon. Lapunk meg akarta szólaltatni a szolgáltató cég felszámolóbiztosát is. A Cont(o)-Roll Kft. illetékesét azonban nem sikerült elérnünk.