Leállt a szolgáltatóház
 Visszavehetné a szentesi önkormányzat a főutcai telket

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-23 | Balázsi Irén

Régóta áll az építkezés a szentesi főutcán, pedig 2003-ban már át kellett volna adni a szolgáltatóházat. A megállapodás szerint a város visszavásárolhatná a vállalkozónak eladott értékes telket a húszszázalékos készültségi fokú építménnyel. A pereskedés viszont évekig is elhúzódhat, és attól még nem fejeződik be az építkezés.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A főutcán még 2001 őszén kezdődött az építkezés. Fotó: Tésik Attila
Szúrta a szemét Kálmán János önkormányzati képviselőnek a szentesi főutcán egy értékes telek, ahol tudomása szerint 2003-ban már be kellett volna fejezni az építkezést. A képviselő közérdekű bejelentést tett erről a testület legutóbbi ülésén, azzal kiegészítve, hogy úgy tudja: ha a befektető nem teljesíti az önkormányzattal kötött szerződésben vállalt határidőt, a város akár vissza is vásárolhatja tőle a területet a befejezetlen építménnyel együtt.

Az engedélyezési eljárásról szóló miniszteri rendelet kimondja, hogy az építési engedély két évig érvényes. A polgármesteri hivatal megbízott műszaki osztályvezetője, Czirok Jánosné lapunknak azt is elmondta: ezen időtartam alatt meg kell kezdeni a beruházást. Az építkezés megkezdésétől számított öt éven belül végezni kell a kivitelezéssel, és kérni kell a használatbavételi engedélyt. Ha a megadott határidőre nem fejeződik be az építkezés, hosszabítás is lehetséges.

A Kossuth utca 21. szám alatti telket többször meghirdette értékesítésre az önkormányzat. Szilvássy Árpádné, a vagyongazdálkodási iroda vezetője érdeklődésünkre elmondta: az Elektrofil Kft. tette a legkedvezőbb ajánlatot, és egy szolgáltatóház építésére vette meg a főutcai ingatlant. Szilvássyné tájékoztatása szerint van a szerződésben olyan kitétel, hogy ha nem fejezi be az adott határidőre az építkezést a befektető, akkor az önkormányzat visszavásárolhatja tőle a telket azzal együtt, ami addig elkészült.

A jegyzői iroda vezetője, Szabóné dr. Török Mária kérdésünkre megerősítette Kálmán János képviselő azon állítását, hogy 2003-ban el kellett volna készülnie az üzletháznak. Ehhez képest még most is csak mintegy húsz százaléka van meg a beruházásnak. Az önkormányzat különben már tavaly nyáron és ősszel is garanciát kért a befektetőtől azzal kapcsolatban, hogy teljesíti az adásvételi szerződésben vállalt kötelezettségét. Ebben a hónapban is felszólították az építtetőt, nyilatkozzon hitelt érdemlően, mikor tudja befejezni a szolgáltatóház építését. A jegyzői iroda vezetője azt mondta lapunknak, hogy eddig nem kaptak elfogadható választ. Az építési engedélyt egyébként még 2001 szeptemberében adták meg a vállalkozónak, és még abban a hónapban elkezdődött a kivitelezés. Az irodavezető úgy fogalmazott: többesélyes a játszma annak ellenére, hogy hatósági úton nem lehet megfogni a beruházót, mert érvényes engedélye van. Az önkormányzat azonban a pereskedést is választhatja a befektetővel szemben. A jogi procedúra évekig is eltarthat, de attól még nem épülne fel hamarabb a szolgáltatóház.

Természetesen többször megkíséreltük elérni a befektető Elektrofil Kft. vezetőjét, hogy információval szolgáljon az építkezéssel kapcsolatban. Ám hiába csörgettük a telefonját, senki sem vette azt fel. Mindenesetre ha jelentkezik, lapunk helyet ad mondandójának. Annál is inkább, mivel Kálmán János ellenzéki képviselő is választ vár közérdekű bejelentésére.