A gazdák megbízottai nem mentek el az egyeztetésre

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-23 |

Nem mentek el a Kossuth téren demonstráló gazdák megbízottai az egyeztető megbeszélésre szerdán 15 órára a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba, ahová kedden Pásztohy Andrásról, az agrártárca politikai államtitkárától kaptak meghívást.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A tárgyalásokra felkészült minisztériumi vezetők, Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Pásztohy András, a tárca politikai és Benedek Fülöp, a minisztérium közigazgatási államtitkára értetlenül fogadták a gazdák magatartását. Németh Imre újságírók előtt kijelentette: "előre koreografált politikai színjátékban nem vállalunk szerepet".

Faxot küldtek a gazdák

A sajtótájékoztató ideje alatt, 15 óra 24 perckor a demonstráló gazdák megbízottai faxüzenetben tudatták a miniszterrel, hogy a minisztériumi tárgyalódelegációt szerdán 15 óra 30 percre várják a MTESZ székházban Budapesten.

Németh Imre rámutatott: a kormánnyal, annak minisztériumával nem sátrakban és semleges helyen szokás tárgyalásokat folytatni. Csak politikai ellenfelek között szokás semleges helyszínekről alkudozni - húzta alá a miniszter - kormányzati szervezetek ilyenre nem hajlandóak.

Az agrártárca irányítója megfogalmazása szerint Jakab István és társai magatartása nem szerepzavar, hanem tudatos szerepvállalás, amelyre eszközül "a nem ok nélkül neheztelő gazdákat" használják fel.

Az FVM első embere jelezte ugyanakkor, hogy a demonstráló gazdák petíciójában megfogalmazottakat az agrártárca tárgyalási alapnak tekinti, és vannak olyan kérdések, amelyeket gyorsan rendezni lehetne, mivel azok félreértésen alapulnak. Vannak olyan kérdések, amelyek előtt a tárca értetlenül áll, de vannak olyanok is, amelyekben kompromisszumokat lehet keresni - állapította meg.

Németh Imre jelezte: a minisztériumi vezetők akár szerda éjfélig is várják a gazdák tárgyalódelegációját, de a megegyezés reményében akár a hét végén is készek a tárgyalásokra, ugyanis - fogalmazott - a tárca számára is fontos a mielőbbi megegyezés.

Németh Imre közölte: a tárgyalásokra teljes felhatalmazást kapott a kormánytól, a megegyezést a gazdákkal csak az anyagi lehetőségek határolják be. Ugyanis nem lehet forrásokat elvonni sem a nyugdíjasoktól, sem a közoktatástól, sem az egészségügytől, de az adók emelésére sincs lehetőség. A miniszter emlékeztetett arra is, hogy az agrártárcának nem áll érdekében a taktikázás.
Forrás: Magyar Televízió


Továbbá:
SZDSZ-es javaslatra válhat díszpolgárrá Orbán Viktor
Románia uniós integrációjáért is dolgozik az RMDSZ
Átadták petíciójukat a gazdák
A kormány nem tudja pontosan, mi a tüntető gazdák célja
Csak egészséges táplálékokat árulhatnak az iskolabüfékben