A gazdák semleges helyszínen tárgyalnának

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-23 |

Németh Imre agrárminiszter délután tárgyalna a tüntető gazdák képviselőivel. Egyelőre azonban bizonytalan, hogy lesz-e találkozó. A tiltakozók ugyanis megerősítették, hogy nem hajlandók a földművelésügyi tárca épületében tárgyalni. A demonstrációs bizottság a Mezőgazdasági Múzeumot, vagy az MTESZ Kossuth téri székházát javasolja.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Fidesz szerint az agrártárca felelős azért, hogy a gazdák közül sokan hibásan töltötték ki a támogatási igényléseket. A tárca államtitkára szerint mindent megtettek a felkészítés érdekében.

- Miért az agrártárca háza táján kell keresni önök szerint a felelősöket?

- A gazdák egyik legfőbb problémája az, hogy nem jutnak hozzá az uniós támogatáshoz – mondta Lengyel Zoltán a Fidesz mezőgazdasági kabinetjének vezetője. Nagyon szomorú, hogy a kormányszóvivő is, az agrárminiszter is a gazdákra fogja ezt a helyzetet, azt mondják, hogy ők nem helyesen töltötték ki ezeket a lapokat. Azt tudjuk, hogy az adófizetők pénzéből 280 millió forintot költött a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a gazdák uniós felkészítésére.

- Ezt honnan tudják?

- Egy közbeszerzési pályázat keretében kiírt pályázat volt, a miniszter úr egy kérdésre adott válaszban ezt meg is erősítette még 2003. novemberében. Sajnálatos az, hogy az előadássorozat lezártát követően változtatta meg a kormány az uniós kifizetéseknek a rendszerét, így, amit ezen az oktatáson hallottak, az gyakorlatilag teljesen használhatatlan az ő számukra. Azóta nem volt ilyen tanfolyam, ilyen képzés a gazdák számára, mégis ők a hibásak azért, hogy nem pontosan töltik ki az adatlapjukat. A dolog pikantériája az, hogy a minisztérium által szervezett felkészítést gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárás keretében az agrárkamara, a MOSZ és a Perfekt Rt. alkotta konzorcium nyerte. Tudjuk, hogy az Agrárkamara korábbi ügyvezetője Németh Imre agrárminiszter volt, Mahr András a tárca akkori helyettes államtitkárának előző munkahelye a MOSZ volt, a Perfekt Rt. tulajdonosa pedig 2002. októberéig az Altuson keresztül Gyurcsány Ferenc volt. Ebből tisztán kitűnik, hogy nem a gazdákban kell keresni a hibát, hanem az FVM-nél, házon belül kell megkeresni a felelőst azért, hogy ez a helyzet kialakulhatott.

***

Az elhangzottakra Pásztohy András, az agrártárca politikai államtitkára reagált.

- Komolytalannak tartom a felvetést, mert a minisztérium közbeszerzési pályázat útján választotta ki azokat, akik felkészítették a gazdálkodókat, de mindenekelőtt a szakmai szervezeteknek, a köztestületi agrárkamarának volt ebben meghatározó szerepe.

- Az Agrárkamara egyik korábbi vezetője Németh Imre volt, másrészt a MOSZ a korábbi helyettes államtitkárhoz Mahr Andráshoz köthető, és a Perfekt is Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz.

- Ezzel nem tudok mit kezdeni, mert a közbeszerzési pályázaton nyilván azok nyernek, akik erre alkalmasak. Azt, hogy ki mihez köthető, az komolytalan dolog most már. Ami a másik felvetést illeti, hogy rossz szisztémára képeztük volna ki a gazdálkodókat, az sem helytálló, mert itt az volt a feladat, hogy az európai támogatási rendszert ismertessék meg a gazdálkodókkal, és amikor kiderült, hogy egy más területalapú támogatásra áll át a támogatási rendszerünk, akkor a falugazdászokkal, falujárással a szakemberekkel felkészítettük a gazdálkodókat, és megfelelően helyzetbe hoztuk őket, hogy jól tudjanak dönteni.

- De a gyakorlat még sem ezt mutatja.

- A gyakorlattal az a probléma, hogy rossz, elaprózódott a magyar mezőgazdaság birtokszerkezete, egy táblában van rá példa, hogy 100-120 földtulajdonos is van, 5-6 vagy 8-10 földhasználó van, és bizony az osztatlan közösben lévő földek megosztása nagyon nagy egyeztetést és hozzáállást igényel a gazdálkodóktól is, és ez okozta elsősorban a problémát.

(Krónika hírszolgálat)


Továbbá:
A gazdák megbízottai nem mentek el az egyeztetésre
SZDSZ-es javaslatra válhat díszpolgárrá Orbán Viktor
Tavaly a közúti balesetek 6%-a végződött halállal
Egyre kevesebb az illegális bevándorló Magyarországon
Románia uniós integrációjáért is dolgozik az RMDSZ