Miért tüntetnek a gazdálkodók?

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-23 |

A Budapestre érkező gazdák a magyar vidéket sorozatosan sújtó kormányzati intézkedések ellen tüntetnek. Egymást követő kormányok mulasztották el a gazdálkodókat felkészíteni az uniós csatlakozásra. Az országos demonstrációba bekapcsolódó több ezer gazdálkodó az élhető vidékért tüntet, vidék és városlakó érdekeiért egyaránt. A Magyar Rádió Háttér című műsorában a gazdák a tüntetés okairól beszéltek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
- Mindenekelőtt arra kérem önöket, mondják el, hogy ki milyen körülmények között gazdálkodik.

- Családi gazdálkodó és gazdaköri elnök vagyok Szarvasról. Elsősorban méhészettel és növénytermesztéssel foglalkozunk – mondta Makai János. Biogazdálkodással biomézet termelünk, illetve a szántóföldi növénytermesztésünk ökológiai gazdálkodásban működik. Én elsősorban a problémát ott látom, hogy ez a kormányzat, a Németh Imre vezette minisztérium egyáltalán nem áll szóba a gazdákkal. Eddig a hangunkat meg sem hallották. A kommunikáció szintjén mindig azt halljuk, hogy a gazdák megkapták a járandóságukat, és mégis többet követelnek. Egész másról van szó. A termékeinket, ami egészséges magyar termék, megtermeljük, az olcsó külföldi és gyakran minőség nélküli termékek meg a multik polcairól néznek le ránk. A mi termékünk olcsó áron sem kel el.

- Somogy megyéből, Balatonújlakról jöttem. Növénytermesztéssel foglalkozom. Nagyon nehéz a helyzet, mivel itt egész évben dolgozunk, és egyszer jutunk némi pénzhez, amikor eladjuk terményünket. Óriási probléma, hogy a terméselhelyezés nincs elrendezve, csak egymás között, ismerősök között történik a felvásárlás. A nagyon jó minőségű kenyérgabonámat jelenleg kiviszik Szlovákiába a disznóknak, sertésekkel etetik fel. Fillérekért vásárolják fel – mondta elkeseredetten Tüske Gábor. A másik kereskedő 6,5 millió forintommal lelépett. Nem tudom behajtani, nevetnek rajtunk. Mindenki jól járt, aki felszámolást végez. A felszámoló, az állam. Azok, akik termeltek, messzemenőkig szenvednek évek óta, egy fillérhez nem jutnak hozzá. Nagyon sokan félreértenek, a gázolaj-támogatásról és a területalapú támogatásról azt hiszik, hogy ez csak úgy jön. Nem igaz. Ez jár nekünk. Az EU is hozzájárult, ő is megadja a pénzeket, de egyszerűen ez a mostani Németh-féle mezőgazdasági minisztérium olyan rendszert talált ki, hogy az betarthatatlan legyen. A haveroknak simán odaadják, nem nézik át, aki meg idegen, annak mindenbe belekötnek. Él még a kommunista összeköttetés is.

- Az, ami nekünk, vagy nekem személy szerint jár, több millió forint, egyáltalán nem kaptam meg. Egyszer kaptunk földalapú támogatásként 8 ezer forint hektáronkénti pénzt, amit bankon keresztül faktorálva adtak, 4 százalék kamatot a bank levett. Ami probléma, hogy a mostani támogatást, tehát ami most járna, nem tudom megkapni. S ez a probléma oda sodródik, hogy a bérleményeket nem tudom kifizetni – tette hozzá Kovács András.

- Elképzelhető, hogy bárkinek is kedvező legyen a jelenlegi helyzet?

- Ha valaki arra spekulál, hogy emiatt minél több mezőgazdasági üzem menjen tönkre, és akkor ő ezeket az üzemeket megvásárolja, vagy esetleg a földjeiket átveszi, kibérli, nekik biztos, hogy kedvező ez a valóban példátlanul súlyos likviditási probléma. Egyszerűen a minisztérium apparátusa és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nem jól mérte föl azt a feladatot, amit neki teljesíteni kellett volna ahhoz, hogy ezek a kifizetések rendben menjenek. Mind Szlovéniában, Szlovákiában vagy éppen Csehországban ezek a kifizetések rendben és időben megtörténtek – mondta Raskó György agrár-közgazdász.

- A mai nap után milyen perspektívát, milyen lehetőséget látnak?

- Már hallani, hogy Németh Imre miniszter távozik a posztjáról. Három év szenvedéséért, rossz politikájáért felelni kell. Név szerint kell megemlíteni Szanyi Tibort, aki a parasztság ősellensége. Tudatosan elsorvasztják a falugazdász-hálózatot, aki nekünk tudna segíteni. Mi éjjel-nappal kint vagyunk földön, mi nem tudunk akkora szellemi tőkét fölhalmozni, hogy egy hihetetlen bonyolult rendszert átlássunk. Hihetetlen bürokráciát és átláthatatlan rendszert rónak ránk – mondta Tüske Gábor.

- Én többször is hallható volt kedden, hogy ez inkább belpolitikai jellegű.

- Ez természetes. Ennyi ember sorsa csak a belpolitikában dőlhet el. Mert ha ezt a gazdaság határozná meg, nyugodtan hagynának bennünket termelni, akkor nem lett volna ez a mai tüntetés. A másik oldala talán az ennek a dolognak, hogy itt lehetséges, hogy egy tudatos szembeállító politika van, hogy a vidéki lakosságot a városi lakossággal, a nagyvállalkozó mezőgazdászt a kisvállalkozóval, a gazdával szembeállítsák.

- Most emellett én még fölhoznám a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervet. Ez egy kitörési lehetőséget nyújthatna a gazdáknak. Erre 19 milliárd forintot félretett, vagy költségvetésbe beállított a kormány. Megpályáztatta. Tavalyi év november 26-ig, úgy tudom, hogy 32 ezer pályázat érkezett be. Egy hónappal ezután kezdeményezte a földművelésügyi miniszter, hogy ebből a 19 milliárd forintból 8 milliárd forintot át lehessen csoportosítani. Úgy tudom, hogy arra hivatkozva, hogy úgysem tudják kihasználni a gazdák, nincsenek felkészülve, nem tudnak megfelelő pályázatot készíteni ennek az elérésére. Ezzel szemben ott áll a 32 ezer pályázat, amiből még a 60 nap eltelte után, ami törvényes határidő, elbírált vagy visszajelzett, befogadott kérelemről nem tudok – hangsúlyozta Makai János.

- Nem az a probléma, hogy az 5-10 hektáros gazda nem tud megélni, hanem a legnagyobb probléma az, hogy a 250 hektáros gazda nem tud megélni. Annak idején azzal kezdték, hogy 20 hektáros gazda meg fog tudni élni, később, hogy az 50 hektáros meg fog tudni élni. Most tartanak már 1000-1500 hektárnál, aki majd még meg fog tudni élni. Akkor miért kezdték 20 hektárnál? Miért nem azt mondták, ne kezdjetek neki, ne fektessetek bele, ne invesztáljátok bele a vagyonotokat, mert tönkre fogtok menni!? Tudatosan becsaptak akkor bennünket? – vetette fel a kérdést Kovács András.

- Én azt mondanám, hogy ez az utóbbi megjegyzés sajnos nagyon igaz és maximálisan egyetértek ezzel az értékeléssel. Itt bizony agrárpolitikusok és más politikusok és szakértők bizony olyan hamis érzetet és hamis jövőt festettek föl nagyon sok agrártermelő elé, ami nem volt reális. Biztos, hogy egy 30-50 ezer magyar családi gazdaság fönt fog maradni, életképes marad, de biztos, hogy 100-200 ezer erre képtelen lesz – tette hozzá Raskó György.


Kőszegi Gábor (Magyar Rádió - Háttér)


Továbbá:
A gazdák megbízottai nem mentek el az egyeztetésre
SZDSZ-es javaslatra válhat díszpolgárrá Orbán Viktor
Tavaly a közúti balesetek 6%-a végződött halállal
Egyre kevesebb az illegális bevándorló Magyarországon
Románia uniós integrációjáért is dolgozik az RMDSZ