Szerdán is a Kossuth téren maradnak a gazdák

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-23 |

Szerdán is folytatódik a gazdatüntetés a budapesti Kossuth téren. A keddi több ezres demonstráció résztvevői Németh Imre miniszter és Gyurcsány Ferenc kormányfő lemondását követelték. A kormány politikai indítékokat emleget.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Németh Imre miniszter egy délelőtti nyilatkozatában elismerte, hogy időben ki kellett volna fizetni a gazdálkodók támogatásait. Közölte, hogy gyorsítani kell a pályázatok elbírálást és a kifizetéseket, és mint mondta, ennek érdekében intézkedett a pályázatokkal foglalkozók létszámának növeléséről.

A gazdatüntetők kormányellenes jelszavakat kiabáltak és Németh Imre miniszter, valamint Gyurcsány Ferenc kormányfő lemondását is követelték a Parlament előtt. Helyszíni tudósítónk szerint a több ezer demonstráló csak azután nyugodott meg, hogy az egyik főszervező, Jakab István, a Magosz elnöke bejelentette: átadták a termelők követeléseit tartalmazó petíciót a Miniszterelnöki Hivatalban és az agrártárcánál.

Zászló-erdő lengedezett délután a Parlament és a Földművelésügyi Minisztérium között a gazdák kezében. Néhány zászló végére fekete gyászszalagot kötöttek. Az egyik munkagépre azt írták fel öles betűkkel: Sorstalanság. A demonstrálók egy kis csoportja megpróbált bejutni a mezőgazdasági minisztérium épületébe, de ezt a kapuban álló rendőrök megakadályozták.

A felszólalók hazugságnak nevezték a szocialista Magda Sándor állítását, hogy 500-1000 hektárnál kisebb földterületen életképtelen a gazdálkodás.

A gazdademonsráció résztvevői a Felvonulási térről indultak a Parlament elé. A helyszínen csatlakoztak hozzájuk azok, akik reggel autóbuszokkal, kocsikkal érkeztek a tüntetésre.

Az este érkező konvojokat a főváros határában több órán keresztül várakoztatták, és csak az esti csúcsforgalom elvonultával, 8 óra után, rendőri biztosítás mellett engedték be a Felvonulási térre. Az ország majd minden részéről csaknem ezer traktor érkezett a többnapos demonstrációra. Több civil szervezet szolidaritási nyilatkozatot adott ki, amelyben kifejezik együttérzésüket a Budapestre érkező gazdákkal.

Lengyel Zoltán fideszes képviselő szerint a kormány tehetetlen és a tönk szélére juttatja gazdák tízezreit, mert késlekedik az uniós támogatások kifizetésével. Az ellenzéki politikus szerint a nemzeti kiegészítő támogatásra egyetlen fillért sem tartalmaz az idei költségvetés.


Politikai indíttatást sejt a kormány a gazdatüntetések mögött

A kormányszóvivő immár szokásos napi tájékoztatóján megerősítette, hogy a törvényes határidő lejártáig, vagyis az első negyedév végéig kifizetik a gazdáknak a jogos területalapú támogatásokat.

A kormány érti a gazdálkodók problémáit, de azt nem, hogy tárgyalások helyett miért a tüntetést választották - mondta a kormányszóvivő, amikor beszámolt róla, hogy az agrárdemonstráció szervezői átadták petíciójukat a szakminisztérium államtitkárának.

Batiz András arról beszélt, a kormány továbbra is úgy látja, hogy belpolitikai indíttatású az agrárdemonstráció. Mint mondta, erre engednek következtetni a különböző röplapok és az a tény, hogy ellenzéki politikusok is segítettek a szervezésben.

Batiz András megismételte, hogy a minisztérium a törvényben előírt határidőig, vagyis az első negyedév végére kifizeti a területalapú támogatásokat a jogosan igénylőknek. Egész pontosan úgy fogalmazott, hogy a kérelmek 96 százalékát teljesítik.

Eddig egyébként a több mint kétszázezerből 160 ezer kérelmet bíráltak el és 250 milliárd forint már eljutott a gazdákhoz. A csúszások és a késlekedések az ellenőrzések miatt vannak.

A beérkezett papírok közül ugyanis majdnem minden negyedik hibás volt, azokat tehát vissza kellett küldeni a feladónak hibajavításra.

Batiz András elmondta azt is, hogy a kormány a gazdák követelésére felgyorsítja a gabonaintervenciós felvásárlásokat és a következő hetekben kamatostul kifizeti a 2,7 milliárd forint értékű úgynevezett állatjóléti támogatásokat.


Hogyan vélekednek a pártok a demonstrációról?

Pártvélemények a gazdák követeléseiről, azok jogosságáról, illetve a kialakult helyzetről.

- Nem kevesebbről van szó, minthogy az a jogos követelésük, hogy a járandóságok, amiket eddig nem kaptak meg, azt most megkapják-e, avagy nem. Nem egyfajta extra jövedelem kicsikarása a cél a kormánytól, hanem az életben maradásukhoz szükséges kompenzáció, támogatások megkapása – mondta Karsai Péter, az MDF szakpolitikusa.

- A kormány már október közepére előrehozta a kifizetések dátumát. Egyeztet a Brüsszeli Bizottsággal. A kormány jól felfogott érdeke, hogy a gazdálkodókat, a termelőket segítse, hiszen azért vagyunk - mondta Pásztohy András, a tárca politikai államtitkára. Tehát én úgy gondolom, hogy a demonstráció ilyen szempontból volt felesleges. Szorosan a Brüsszeli Bizottsággal együttműködve tettünk és teszünk meg mindent annak érdekében, hogy ne április 30-ig, ahogyan lehetővé teszi a rendelkezés, hanem már március végéig fizessünk ki minden támogatást.

- Ez annyiban igaz, hogy ez egy olyan határidő, ami után már csak csökkentett összegben lehet a területalapú járadékot kifizetni az igénylőknek. A valóság azonban az, hogy a kifizetést jogosult, sőt, a magyar gazdatársadalom helyzetére tekintettel, föltétlenül indokolt és köteles is az FVM időben teljesíteni – vélekedett - Turi Kovács Béla, a Fidesz szakpolitikusa. Ennek hiányában ugyanis teljesen világos, hogy a gazdák már az utolsó versenyképességi lehetőségüket is elvesztik. Most már nem a nyugat-európai gazdákkal szemben, hanem egyértelműen a szlovák és mondjuk a lengyel gazdákkal szemben.

- 2002 után ez a kormányzat megpróbált egy gyorsított infrastruktúra kialakításával eleget tenni a kívánalmaknak. Véleményem szerint nem volt eléggé céltudatos és következetes, de most ez látszik, hogy a kifizetések e miatt hátrányt szenvednek. Tehát ha felelőtlenül ígérünk meg valamit a kifizetések terén, akkor ennek vannak ilyen konzekvenciái – tette hozzá Kiss Zoltán, az SZDSZ szakpolitikusa.


(Krónika hírszolgálat)


Továbbá:
A gazdák megbízottai nem mentek el az egyeztetésre
SZDSZ-es javaslatra válhat díszpolgárrá Orbán Viktor
Tavaly a közúti balesetek 6%-a végződött halállal
Egyre kevesebb az illegális bevándorló Magyarországon
Románia uniós integrációjáért is dolgozik az RMDSZ