Átadták petíciójukat a gazdák

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-22 |

Átadták a gazdák petíciójukat a kormányfői hivatal, illetve a Földművelésügyi Minisztérium politikai államtitkárának kedden kora délután. Ezzel egy időben a demonstrálók egy kis csoportja megpróbált bejutni az agrártárca épületébe, de ebben őket a kapuban álló rendőrök megakadályozták.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A tüntetők kormányellenes jelszavakat hangoztatva Németh Imre és Gyurcsány Ferenc lemondását követelték, s csak azt követően nyugodtak meg, hogy Jakab István, a Magosz elnöke tájékoztatta őket arról: átadták a petíciót a Miniszterelnöki Hivatalban és az agrártárcánál.

A gazdák nem hajlandók eredmény nélkül távozni a gazdademonstrációról - jelentette ki a gazdademonstráció főszónoka. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke emlékeztetett arra, hogy a gazdák és képviselőik tisztességesen tárgyalni, megállapodni jöttek a demonstrációra, ha azonban erre nincs lehetőség, úgy a Felvonulási téren álló, mintegy 900 traktor csak előőrsnek tekinthető. A Magosz első embere hangoztatta: a mezőgazdaság válságban van, és ebben valamennyi agrárérdekképviselet egyetért, még a Magyar Agrárkamara is - nyomatékosította. "Nem mi tettünk ígéretet, mi kaptunk ígéretet, hogy a támogatás 80 százalékát ki fogják fizetni 2004-ben" - firtatta az agrárkormányzat felelősségét a szónok, rámutatva a szerinte nem teljesített ígéretek egyikére. Jakab István aláhúzta: a tárgyalásokhoz két félre van szükség, de erre eddig sem idő, sem akarat nem volt az agrártárca részéről, viszont a gazdák elvárják a kormánytól a felelősségteljes gondolkodást, mivel ők is úgy gondolkodnak. A Magosz elnöke szerint nincs miért és nincs hova hátrálni, a tisztességes munka feltételeit itthon és Brüsszelben is biztosítani kell. Kijelentését a tömeg nagy ovációval fogadta.

A petíció átadásakor az agrártárca politikai államtitkára, Pásztohy András tárgyalásokra hívta a gazdák megbízottait szerdán három órára.

Abban azonban még vita van a felek között, hogy a megbeszélésekre hol kerüljön sor: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban, vagy a Felvonulási téren egy fűtött sátorban, esetleg egy főváros közeli helységben. Jakab István beszédét megelőzően kapott szót Botka Pál, a szlovákiai gazdák érdekképviseletének megbízottja, aki elmondta, hogy a szlovákiai gazdák valamivel szerencsésebbek magyar társaiknál, mivel az uniós támogatásokat már a múlt év végén megkapták. De - mutatott rá - ehhez a szlovák agrárminiszter rendkívüli munkabírására és akaratára volt szükség. Úgy vélte: amennyiben ez nem történt volna meg, most együtt tüntethetnének a szlovákok a magyar gazdákkal.

A nagygyűlésen felszólalt Tamás Károly, az FVM volt közigazgatási államtitkára, a Magosz tiszteletbeli elnöke, aki arról beszélt, hogy nem tisztességes visszafelé mutogatni. Úgy vélte, hogy a gazdálkodóknak jobb sorsuk volt néhány évvel ezelőtt.
A nagyításhoz kattintson a képre

Összességében 328 milliárd forint jut 2005-ben agrár- és vidékfejlesztési célra, ami nagyságrendekkel több, mint az előző kormány idején bármikor megítélt összeg, és ez a tüntetők számára is egyértelmű kell, hogy legyen - mondta a kormányszóvivő. Batiz András kijelentette: a kormány megérti a gazdák gondjait, de továbbra is a szakmai viták lefolytatását és nem a tüntetést tartja megfelelő eszköznek a problémák tisztázására. Megerősítette azt a véleményét, hogy a demonstrációval kapcsolatos egyes jelenségek politikai indíttatású megmozdulásról tanúskodnak. Leszögezte, hogy a kormány el tud és el is fog számolni a gazdákkal a területi alapú uniós támogatásokkal kapcsolatban. Mint mondta, eddig több mint 160 ezer igénylőnek hagyták jóvá a kérelmét, csaknem 250 milliárd forint 2004-re jutó támogatási összeget utaltak ki, és a törvényes határidőig 96 százalékban teljesítik a kérelmeket.

Batiz András a gazdák petíciójában foglaltakkal összefüggésben elmondta, hogy felgyorsítják a gabonaintervenciós felvásárlásokat, a készletek minősítése a végéhez közeledik, és a következő hetekben csaknem 2 millió tonna kifizetése történik meg. Szavai szerint a kormány teljesítette a tavaly februári agrártámogatásban foglaltakat. Közölte, hogy az állatjóléti támogatás 2,7 milliárd forintját a tárca heteken belül kamatostól megtéríti a jogosultaknak. Jelezte, hogy a kormány egyetért a piacvédelmi intézkedések szorgalmazásával.
Forrás: Magyar Televízió


Továbbá:
A kormány nem tudja pontosan, mi a tüntető gazdák célja
Csak egészséges táplálékokat árulhatnak az iskolabüfékben
Európa legértékesebb bankjai között az OTP
Felnőttképzés Magyarországon
Gyurcsány tételes vizsgálat alá veteti az Orbán-beszédet