Bokszkesztyű
 Fekete Klára jegyzete

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-23 |

"„A mi munkánkhoz nem adnak támogatást, mégsem tüntetünk" – mondta az egyik eladókislány a másiknak egy élelmiszerboltban, miközben az import görög konzerveket pakolta a polcokra."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
„A mi munkánkhoz nem adnak támogatást, mégsem tüntetünk" – mondta az egyik eladókislány a másiknak egy élelmiszerboltban, miközben az import görög konzerveket pakolta a polcokra. A velős megállapítás azt követően hangzott el, hogy a kihangosított rádió éppen az aktuális híreket mondta be. A két eladó nettó jövedelme alig haladta meg azt az összeget, amit a gazdák most, a tüntetésen támogatásként követelnek egy hektár után.

Az átlagember sosem állt a parasztok követelései mellé az elmúlt évek demonstrációi idején, aminek nagyon sok oka van. A magyar mentalitás – miért legyen másnak jobb, mint nekem – ebben éppúgy benne van, mint az információhiány, s az, hogy a szemlélet attól még nem lett uniós, hogy ebbe a közösségbe egy évvel ezelőtt beléptünk. Egy fejlettebb kultúrájú országban már óvodáskortól tudatosítják a gyerekekben, hogy a parasztot lehet nem szeretni, lehet azt mondani rá, hogy túlzottan támogatják, ahhoz képest, mennyivel kisebb értéket állít elő, mint egy autógyár. De hozzáteszik: nem azért kell megművelni a földeket, mert éhen halnánk, mert nem tudnánk honnan behozni a kenyeret, zöldséget, hanem azért, hogy ne váljon gaztengerré az ország.

A termelő mégis tüntet, holott kapja a támogatást, vagyis nincs igazság? Most ilyen szelek fújnak, ezt a bizonyos támogatást az összes uniós gazda április végéig szokta megkapni, csak a mi kormányunk megígérte, hogy úttörőként hamarabb fizeti. Erre azonban nem volt képes a mellesleg felkészületlen apparátus, az uniós csatlakozás első évében, a blokktérképek, műholdas „földbemérések" első esztendejében. Plusz menet közben kiderült, a magyar gazda magyar szemléletével felvértezve igyekezett nagyobb területre kérni a támogatást, mint amennyit megművel. Egy-egy ilyen turpisság pedig az abban a blokkban lévő összes termelő kifizetését megakasztotta.

Tudni kell, hogy nem csupán a magyar gazda ilyen ravasz. Ma már tanfolyamokon mesélik: a görög termelő műanyag olajfákat állított fel a földjén, hogy a műhold azokat igazinak lássa, s hogy fekete fóliát fektetett le egy támogatásból meg nem épített, farmjához vezető út gyanánt.

Ez az év a gyerekbetegségeké a mezőgazdaságban. Ütéseket adnak, ütéseket kapnak az agrárium szereplői. Most éppen a gazdák húzták fel a bokszkesztyűt.


Továbbá:
Hiányzó szaktudás
Lyukra futni
Két felismerés
Gyilkos vírus
Ilyen rendőr kell nekünk!