Eldőlt: maradnak a falugazdászok
 Az FVM megyei hivatalánál hat állás szűnik meg

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-23 | Bíró Dániel

Nem érinti a falugazdászokat az a létszámleépítés, amelyet a földművelésügyi minisztérium hivatalainál rendeltek el – derült ki tegnap a tárca értekezletén, Gödöllőn. A megyei hálózat körzetközpontjait, így a csongrádit sem fenyegeti a megszüntetés veszélye. A városi önkormányzat fölajánlotta: elengedné a falugazdász iroda bérleti díját.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A falugazdász-hálózat további működése érdekében napirend előtti felszólalásban kért segítséget a jelenlévőktől Murányi László, a csongrádi képviselő-testület pénteki ülésén. A grémium mezőgazdasági bizottságának elnöke azt indítványozta, hogy a Tisza-parti város a jövőben térítésmentesen bocsássa az FVM megyei hivatalának rendelkezésére az önkormányzat irodáját, hátha így sikerül elérni, hogy ha a tárca csökkenti is e szakemberek létszámát, Csongrádot ez ne érintse. Bedő Tamás erre reagálva lapunknak hétfőn elmondta, nem látja akadályát annak, hogy a polgármesteri hivatal lemondjon arról a jelképes összegről, amit eddig az FVM fizetett a falugazdász iroda bérleti díjaként.

A csongrádi irodában korábban két szakember segítette a környékbeli gazdák boldogulását, manapság viszont már csak egy falugazdász látja el a feladatokat.

Tegnap Tasnádi Gábor, az FVM megyei hivatalának vezetője is Gödöllőn volt, ahol a létszámleépítésekről esett szó.

– Kiderült, hogy a kétszázhatvan főből, ami a csökkentendő létszám, Csongrád megyére hat fő jut – mondta a hivatalvezető. – Ezt a csökkentést nyugdíjazással, s be nem töltött álláshelyek megszüntetésével megoldjuk, így a karcsúsítás nem érinti a falugazdászokat.

Korábban a hivatalvezető kereste meg levélben annak a tizennégy településnek a polgármesterét, ahol bérleti díj fejében biztosítanak helyiséget a falugazdászoknak. Azt kérte, lehetőség szerint nyújtsanak segítséget az önkormányzatok a szolgálat további működéséhez.