|
Reform az étkeztetésben
|
|
|
Ajánlja a cikket?   |
|
| 2005-02-22 |
Blahó Gabriella |
| |
 |
 Nagy feltűnést
keltett az oktatási minisztérium hadüzenete az iskolai büfékben
árult kóla és chips ellen, ám a menzákon már korábban elkezdődött a
reform.
 |
|
 |
![]() |
Háromezer-ötszáz diákra főznek a központi
konyhán. Fotó: Blahó Gabriella | Nagy
feltűnést keltett az oktatási minisztérium hadüzenete az iskolai
büfékben árult kóla és chips ellen, ám a menzákon már korábban
elkezdődött a reform. A szentesi központi konyhán be tudják tartani
a törvény ajánlását: csökkent a sertéshús, nőtt a zöldségek, a hal
és a baromfi aránya az ételekben. A városban most adatokat gyűjtenek
azokról a gyerekekről, akiknek valamilyen érzékenység miatt
különleges ellátásra van szükségük. Kiderült: közülük nem mindenki
kerül orvoshoz.
A gyártók nemtetszésére és a szülők
egyetértésére számíthat az Oktatási Minisztérium elképzelése, mely
szerint az iskolai büfékben betiltanák az egészségre különösen káros
anyagokat tartalmazó termékek forgalmazását. A kóla és a chips
várhatóan áldozatául esik a rendeletnek, a programba bekapcsolódott
az egészségügyi minisztérium is.
A szentesi központi konyhán
naponta háromezer-ötszáz gyermek és négyszáz időskorú ebédje készül
el, a tízórai és az uzsonna mellett. Dohányné Jelenfi llona, az
intézmény vezetője elmondta, sikerül betartaniuk a menüre vonatkozó
törvényi ajánlást, hiszen a beszállítóktól a megrendelés nagysága
miatt kedvező áron vásárolhatják meg az alapanyagokat, a normatív
támogatás így elegendő. Az étlapon változás történt a közelmúltban,
csökkent a sertéshús és nőtt a baromfi, valamint a hal mennyisége,
igyekeznek minél több zöldséget és gyümölcsöt adni a gyerekeknek. A
konyha vezetője megjegyezte, szívesen kínálna a menzán teljes
kiőrlésű gabonából készült ételeket, nagy ritkán szerepel is az
étlapon, ám a fiatalok először még nem szívesen fogyasztják ezeket,
drágábbak is a hagyományos, BL 55-ös lisztből készült tésztáknál.
A menzai menü a diákélet örök témája, ki ne emlékezne a
krumplistészta-partikra és az átható káposztaleves-illatra. Tegnap
rakott makaróni, narancs volt a második fogás, melyet a
mezőgazdasági szakközépiskola tanulói finomnak, ám kevésnek
találtak.
Az iskolába járó gyerekek közül jó néhány speciális
ellátásra szorul. Dr. Vajdovich Éva gasztroenteorológus praxisában
számtalan táplálkozási problémával küzdő gyermekkel találkozik, ám
betegkörét a doktornő a jéghegy csúcsának nevezi. Pontos képe
egyelőre nincs arról, a városban hány gyermeket érint ez a probléma.
Vele együttműködésben a családsegítő központ dolgozik a helyzet
feltárásán. Szabó Péter, az intézmény munkatársa elmondta lapunknak,
hogy adatokat gyűjtenek a gyermekorvosok, iskolai, óvodai nevelők
segítségével a táplálkozási problémákkal küzdő gyerekekről. A héten
tanácskozást hívnak össze ebben a témában, így világossá válhat:
szükség van-e városi szintű programra a kérdés megnyugtató
rendezéséhez.
Liszt-, tojás-, tejérzékeny gyermekek számára
megrendelés alapján most a bölcsődében főznek. Benkő Istvánné, az
intézmény vezetője elmondta: vegetáriánus étkezést is tudnak
biztosítani. A különböző alapanya- gok iránti érzékenységet vagy
allergiát az orvostudomány betegségnek tekinti, a doktornő elmondása
szerint sokan egy életen át nem fogyaszthatnak bizonyos
élelmiszereket, egészségük megőrzése érdekében – az ő esetükben az
intézmények együttműködésére lehet szükség.
Lencséné
Szalontai Máriától, a szentesi városháza szociálpolitikai
osztályának vezetőjétől megtudtuk, a gyermekvédelmi törvény
módosítása révén nemcsak az óvodások, az általános iskolások is
kaphatnak térítésmentesen ebédet. A városban csaknem kétezer gyermek
kap támogatást, az iskoláskorúak most a díj felét fizetik.
|
 |
|
|
 |
| |