Reform az étkeztetésben

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-22 | Blahó Gabriella

Nagy feltűnést keltett az oktatási minisztérium hadüzenete az iskolai büfékben árult kóla és chips ellen, ám a menzákon már korábban elkezdődött a reform.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

Háromezer-ötszáz diákra főznek a központi konyhán. Fotó: Blahó Gabriella
Nagy feltűnést keltett az oktatási minisztérium hadüzenete az iskolai büfékben árult kóla és chips ellen, ám a menzákon már korábban elkezdődött a reform. A szentesi központi konyhán be tudják tartani a törvény ajánlását: csökkent a sertéshús, nőtt a zöldségek, a hal és a baromfi aránya az ételekben. A városban most adatokat gyűjtenek azokról a gyerekekről, akiknek valamilyen érzékenység miatt különleges ellátásra van szükségük. Kiderült: közülük nem mindenki kerül orvoshoz.

A gyártók nemtetszésére és a szülők egyetértésére számíthat az Oktatási Minisztérium elképzelése, mely szerint az iskolai büfékben betiltanák az egészségre különösen káros anyagokat tartalmazó termékek forgalmazását. A kóla és a chips várhatóan áldozatául esik a rendeletnek, a programba bekapcsolódott az egészségügyi minisztérium is.

A szentesi központi konyhán naponta háromezer-ötszáz gyermek és négyszáz időskorú ebédje készül el, a tízórai és az uzsonna mellett. Dohányné Jelenfi llona, az intézmény vezetője elmondta, sikerül betartaniuk a menüre vonatkozó törvényi ajánlást, hiszen a beszállítóktól a megrendelés nagysága miatt kedvező áron vásárolhatják meg az alapanyagokat, a normatív támogatás így elegendő. Az étlapon változás történt a közelmúltban, csökkent a sertéshús és nőtt a baromfi, valamint a hal mennyisége, igyekeznek minél több zöldséget és gyümölcsöt adni a gyerekeknek. A konyha vezetője megjegyezte, szívesen kínálna a menzán teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, nagy ritkán szerepel is az étlapon, ám a fiatalok először még nem szívesen fogyasztják ezeket, drágábbak is a hagyományos, BL 55-ös lisztből készült tésztáknál.

A menzai menü a diákélet örök témája, ki ne emlékezne a krumplistészta-partikra és az átható káposztaleves-illatra. Tegnap rakott makaróni, narancs volt a második fogás, melyet a mezőgazdasági szakközépiskola tanulói finomnak, ám kevésnek találtak.

Az iskolába járó gyerekek közül jó néhány speciális ellátásra szorul. Dr. Vajdovich Éva gasztroenteorológus praxisában számtalan táplálkozási problémával küzdő gyermekkel találkozik, ám betegkörét a doktornő a jéghegy csúcsának nevezi. Pontos képe egyelőre nincs arról, a városban hány gyermeket érint ez a probléma. Vele együttműködésben a családsegítő központ dolgozik a helyzet feltárásán. Szabó Péter, az intézmény munkatársa elmondta lapunknak, hogy adatokat gyűjtenek a gyermekorvosok, iskolai, óvodai nevelők segítségével a táplálkozási problémákkal küzdő gyerekekről. A héten tanácskozást hívnak össze ebben a témában, így világossá válhat: szükség van-e városi szintű programra a kérdés megnyugtató rendezéséhez.

Liszt-, tojás-, tejérzékeny gyermekek számára megrendelés alapján most a bölcsődében főznek. Benkő Istvánné, az intézmény vezetője elmondta: vegetáriánus étkezést is tudnak biztosítani. A különböző alapanya-
gok iránti érzékenységet vagy allergiát az orvostudomány betegségnek tekinti, a doktornő elmondása szerint sokan egy életen át nem fogyaszthatnak bizonyos élelmiszereket, egészségük megőrzése érdekében – az ő esetükben az intézmények együttműködésére lehet szükség.

Lencséné Szalontai Máriától, a szentesi városháza szociálpolitikai osztályának vezetőjétől megtudtuk, a gyermekvédelmi törvény módosítása révén nemcsak az óvodások, az általános iskolások is kaphatnak térítésmentesen ebédet. A városban csaknem kétezer gyermek kap támogatást, az iskoláskorúak most a díj felét fizetik.