A gazdák tüntetni mentek
 Egyhetes pesti sátorozásra készültek föl

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-22 | Korom András

Az egyik traktorablakban transzparens, a másikban néhány szalámirúd demonstrálta tegnap: komolyan felkészültek a gazdák a pesti kempingezésre. Hálózsákot, pokrócot, ennivalót mindenki vitt. A megyéből ötven munkagép, s hetven ember kelt útra. Szándékuk, hogy ha sátrakban éjszakázva is, de egy hétig mindenképpen kitartanak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A transzparensek a gazdák érzéseit tükrözték. Fotó: Tésik Attila
„Bohócok, ki az országházból!" – olvashatták az arra járó autósok a transzparens feliratát, mely tegnap kora reggel a fővárosi demonstrációra induló konvoj egyik traktorának hátsó ablakában hirdette a gazdák elégedetlenségét. A felszólító mondat melletti rajzról az is kiderült, alkotója kit tekint a legfőbb cirkuszi nevettetőnek: a miniszterelnököt. A traktorablakban csüngő szalámirudak jól mutatták: a gazda alaposan felkészült a pesti „kempingezésre". A gazdák ugyanis a Dózsa György úton, azaz az egykori Felvonulás téren felállított sátrakban laknak, amíg a kormány, vagy ők meg nem elégelik a helyzetet.

A 45-ös főút Vásárhelyről kivezető szakaszán nem sokkal reggel fél nyolc után már sorakoztak a traktorok, régiek és újak. Az újabb erőgépek ablakában, hogy képben legyen, aki arra jár, ott virított a felirat, hogy a jármű banktulajdon, vagy még a lízingcégé.

– Viszek hálózsákot, mert tudom, hogy jobb híján sátorban töltjük az éjszakákat – mondta a vásárhelyi Baranyi József, aki 800 hektáron gazdálkodó munkáltatóját is képviseli. – A feleségem nem örült neki, hogy megyek, annyit mondott: vigyázzak magamra.

– Úgy megyek Pestre, ahogy a katonasághoz szoktak, azaz három napi hideg élelemmel és hálózsákkal felszerelkezve. Van zsömle, rántott hússal – árulta el a hatvanhektáros családi gazdaságban dolgozó csanádpalotai Mikulán György. Azt mondta: addig marad, amíg a többség, de egy hétre mindenképpen számít. – Amíg nem vagyok otthon, addig a család végzi el a munkámat, etetik a sertéseket. Arra biztattak indulás előtt, hogy tartsak ki a hideg idő ellenére. Erre szükség is van, több értelemben is, hiszen még a tavalyi gabonánk is raktárban van, egy szemet sem tudtam eladni.

A tizenhét traktorból, és három IFA teherautóból álló konvoj végül, igazodva a leglassabb jármű óránként negyven kilométeres sebességéhez, reggel kilenckor indult útra.

Kispál Ferenctől megtudtuk, Csongrád megyéből ötven traktor és hetven ember indult neki a fővárosba vezető útnak. A Magosz megyei elnöke számításai szerint a megyéből a ma déli Kossuth téri tüntetésen körülbelül ötszázan lesznek jelen, hiszen az öt autóbusznyi ember mellett rengetegen autóval kelnek útra.

A megyei elnököt tegnap este telefonon értük el. Kispál elmondta, már Ócsán, a gyülekezési helyen vannak, és a rendőri felvezetésre várnak. Az elnök hozzátette, a rendőrök útközben országszerte több helyen megszondáztatták a traktorvezetőket és ellenőrizték a járművek műszaki állapotát. – Ez bosszantotta az embereket, de fegyelmezetten tűrtek, hiszen nem találtak ittas vezetőt a rendőrök – tette hozzá Kispál Ferenc.


Traktorok a Felvonulási téren

Tegnap estig rendezetten folytak a mai fővárosi gazdademonstráció előkészületei. Napközben az ország minden részéből vonultak gépeiken a gazdák a főváros irányába, hogy a kijelölt pontokon gyülekezzenek a város határában. Késő este aztán több mint félezer traktor érkezett a Felvonulási térre a Budapest körüli gyülekezési pontokról. A gazdák többsége elszánt és elkeseredett. Több helyen is úgy fogalmaztak, hogy addig maradnak Budapesten, amíg követeléseiket nem teljesítik. 

Kisgazdák a tüntetők mellett

A Kisgazda Polgári Egyesület Csongrád megyei vezetősége arra kérte tagjait, valamint az egyesület szimpatizánsait, vegyenek részt a gazdakörök által szervezett budapesti tüntetésen, minél nagyobb számban – tájékoztatta lapunkat Vincze László országgyűlési képviselő, az egyesület megyei elnöke. Mint mondta: teljes mértékben támogatják a gazdák követeléseit, például az EU-s földalapú támogatás haladéktalan kifizetését.