Járvány nincs, csak sok a beteg gyermek
 A makói kórház gyermekosztályán a hét végén telt ház volt

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-21 | Oláh Zoltán

A szegedi és hódmezővásárhelyi egészségügyi intézményekben egyelőre nem okoz gondot az egyre több beteg gyermek. Makón azonban tegnap már megtelt a kórház gyermekosztálya, pótágyak felállítását fontolgatták, Szentesen pedig csak egy-két szabad ágy akadt. A több beteg gyermek miatt azonban egyetlen műtétet sem kellett elhalasztani, és mindenkit felvettek, illetve elláttak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szegeden nem alakult ki rendkívüli helyzet. Fotó: Gyenes Kálmán
– Szegeden egyetlen műtétet sem kellett elhalasztanunk, és minden újszülöttet, nagyobb gyermeket felvettünk – nyilatkozta lapunknak tegnap Túri Sándor professzor. Az ország legnagyobb gyermek-egészségügyi központjának igazgatója elmondta: a gyermekklinika és a gyermekkórház a hét végén 85 százalékos telítettséggel működött. Túri Sándor megjegyezte, ez a szám az elmúlt két hónapban csak minimálisan változott. Az utóbbi napokban egyébként főleg hurutos megbetegedéssel és/vagy tüdőgyulladással vettek föl újszülötteket, nagyobb gyermekeket.

A hódmezővásárhelyi kórház gyermekosztályán is hasonló a helyzet. Az ügyeletes orvos elmondta, a betegek jelentős része légúti panaszokkal fordult hozzájuk. A megemelkedett betegszám nem okozott zavarokat az osztály működésében.

– Vannak szabad ágyak, szükség esetén tudjuk fogadni a beteg gyermekeket – hangsúlyozta Somogyi Délia ügyeletes gyermekorvos.
– A makói kórház gyermekosztálya jelenleg telített, nincs szabad ágyunk – tájékoztatta lapunkat vasárnap az osztály ügyeletes orvosa. Streitman Károly docens elmondta, ha az elkövetkezendő órákban beteg gyermeket kellene felvenniük, akkor nem lenne más lehetőségük, pótágyakat állítanának fel, illetve súlyosabb esetekben a beteg gyermekeket beutalnák a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikájára vagy az újszegedi gyermekkórházba.

Streitman Károly megjegyezte: az elmúlt hetekben jelentősen megemelkedett a légúti panaszokkal, hurutos megbetegedésekkel, különböző szövődményekkel hozzájuk forduló betegek száma, néhányuknál vírusos tüdőgyulladást diagnosztizáltak.

– A szentesi kórház gyermekosztálya a hét végére gyakorlatilag megtelt, már csak egy-két szabad ággyal rendelkezünk – mondta lapunknak nyilatkozva Somogyi Zsolt. A kórház gyermekosztályának ügyeletes orvosa hangsúlyozta, a megemelkedett beteglétszám miatt nem kellett elhalasztaniuk egyetlen beavatkozást sem, és mindenkit fel tudtak venni. Somogyi doktor megjegyezte, az elmúlt napokban hozzájuk is elsősorban légúti megbetegedéssel, magas lázzal fordultak gyermekkorú betegek.


Kezelés

Az országos tisztiorvosi szolgálat vezetője a köztévének nyilatkozva kijelentette: nincs járvány, a klinikák, kórházak tudják fogadni a betegeket. Az orvosok szerint a megbetegedések oka elsősorban az, hogy nem kezelik ki kellőképpen a gyerekeket.