Padlásokra mászott az öreg rádiókért
 Kovács László Pacsirtája a szentesi múzeumban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-21 | Balázsi Irén

Az első rádiót még nyolcéves korában kapta a derekegyházi tanyavilágban a szomszédtól Kovács László. A 62 éves férfi birtokában most ötszáznál is több régi készülék van, de már kiszemelte az újabb darabot is. A szentesi múzeumban rendezett kiállításon megszólaltatták az öreg Pacsirtát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ötszáznál több muzeális rádiókészülék van Kovács László gyűjteményében. Fotó: Vidovics Ferenc
Néhány év múlva a most használatos rádiók felett is eljár az idő, a jövő a digitális készülékeké lesz. Ezt állítja Kovács László, akinek gyűjteményéből a hét végén nyílt kiállítás a szentesi Koszta József Múzeumban. A derekegyházi tanyavilágban élő 62 éves férfi gyűjteményéből harminc darab látható a tárlaton, ahol meg is szólaltatták a mai készülékekhez viszonyítva nagyméretű Pacsirtát.

Csodabogárnak számít a kollekció tulajdonosa a szó pozitív értelmében. Olyan ember ő, aki képes volt több száz kilométerre is elmenni egy-egy szép darab kedvéért. Járta a padlásokat, és megszerezte magának, amin megakadt a szeme. Kevesen mondhatnak maguknak ennyi értéket a múltból.

Kovács László elmondta, nyolcéves korában kapta az első rádióját a derekegyházi szomszédjuktól. Az a készülék még detektoros volt, antenna és fejhallgató kellett hozzá. Csak két-három állomást foghattak rajta, s a gyűjtő a szegény emberek rádiójának nevezi első szerzeményét. Magyarázatként azt említi róla, hogy nem kellett hozzá energiaforrás, ezért nem került sokba a működtetése. A derekegyházi férfi villanyszerelőnek tanult, majd aktív éveiben ebben a szakmában dolgozott. Így aztán nagy szakértelemmel válogathatta és bütykölhette az újabb és újabb darabokat. Azt is elárulja: a szentesi múzeumban látható készülékek csak töredékét képezik a kollekciójának. Odahaza ötszáznál is több rádiója van, s mindegyik üzemképes. Rengeteg alkatrészt is tárol otthon a mester, így ha szükséges, bármikor képes megjavítani a masináit.

Kovács László kedvence az Orion 111, amely középhullámon öt-hat állomást fog. Ez az 1930-as évekből való. Gyűjteménye legrégibb darabja azonban 1928-ban készült, a legújabb gyártmány pedig a már említett Pacsirta, 1958-ból. A férfi nem titkolja, hogy örömet szerzett számára a gyűjtés, amely az évtizedek során a szenvedélyévé vált. Egyébként pedig megint jegyben jár egy készülékkel, reményei szerint ez is az ő kollekcióját gyarapítja majd. A lelőhelyet persze nem árulja el, igaza is van, nehogy más elvigye előle. A mai rádiókat a derekegyházi gyűjtő szépnek tartja, szerinte sokat tudnak, ám mégis távol állnak tőle.