Lezárják Budapestet
 Február 21-én demonstrálnak a gazdakörök

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-12 |

A mezőgazdaságban dolgozók nem tudják elkezdeni a tavaszi munkákat a támogatások folyósításának akadozása miatt, az eljárás elleni tiltakozásul február 21-én demonstrációt szerveznek a gazdák – jelentette ki Jakab István, a Gazdakörök Országos Szövetségének elnöke pénteken, Makón.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
„Az idő lejárt, várni tovább nem tudunk, minden pillanatban tárgyalásra készek vagyunk, de február 21-én reggel 7 órakor, az ország legtávolabbi pontjairól indítva 1500 erőgép vonul Budapestre" – mondta Jakab István.

A szövetség egyértelművé tette a gondokat a mezőgazdasági tárca vezetőinek, és azt is jelezte, hogy a tavaszi munkákat nem tudják elkezdeni, ha azonnali intézkedés nem történik – tette hozzá.

A szövetség elnöke rámutatott, a mezőgazdasági vállalkozások éven túli hitelállománya 470 milliárd forint, míg az éven belüli tartozások összege közel 100 milliárd forint, és ezen kívül 250-300 milliárd forintos támogatást görgetnek maguk előtt. Az elmúlt évben nem fizették ki a területalapú támogatásokat, nem szerepelt a költségvetésben a 30 százalékos nemzeti kiegészítés, nem működött a gabonaintervenció – közölte az elnök.

Közel 5 millió tonna gabona ügyét kellene rendezni úgy, hogy eddig csupán 221 ezer tonna gabona felvásárlására tettek lépéseket – hangsúlyozta Jakab István. A gondokat fokozza, hogy a 2005-ös támogatásokat még nem hirdették meg, sőt a gazdakörök információi szerint forrás sincs rá – tudatta.

Jakab István szerint 50 és 100 milliárd forint közöttire tehető az az összeg, amely nem veszett volna el, ha az intézményrendszer működik, ha a szakemberek megteszik azt, ami a feladatuk.

„Amit a törvény garantál a gazdáknak, azt követeljük biztosítani minden körülmények között" – mondta az elnök.