Száz traktor indul a fővárosba

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-18 |

Körülbelül száz traktorral, valamint több különbusszal is indulnak a Csongrád megyei gazdák a hétfőn kezdődő fővárosi tüntetésre. A Magosz tegnapi intézőbizottsági ülésén a résztvevők elszántságukat hangsúlyozták. Kiderült, a MOSZ nem képviselteti magát a tüntetésen, de saját eszközeivel fog tiltakozni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Elszántak a megyében élő gazdák: kitartanak a fővárosban hétfőn kezdődő demonstráción mindaddig, amíg a kormány ki nem fizeti a területalapú támogatást – derült ki a Magosz tegnapi megyei intézőbizottsági ülésén, melyen a résztvevők a tüntetés és a keddi nagygyűlés részleteit beszélték meg. Amint azt Kispál Ferenc, a Magosz megyei elnöke elmondta, Csongrádból legalább száz traktorral mennek Budapestre a gazdák, ezzel minden idők legnagyobb ilyen demonstrációját tartják a Dózsa György úton és a Parlament előtt.

Kiderült, hogy a Vásárhelyről traktorral indulók hétfőn reggel 8 órakor a Szántó Kovács János utca végén, a benzinkútnál találkoznak. Az Apátfalváról, Mórfahalomról és Vásárhelyről indított különbuszok, valamint a személyautókban utazók azonban csak másnap indulnak a Kossuth téri nagygyűlésre.

A Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szövetség nem csatlakozik a hétfői, Magosz szervezte gazdatüntetéshez – közölte lapunkkal a MOSZ helyi szervezetének döntését Stadler Ferenc titkár. Azt mondta, noha ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint a gazdák – azaz nem kapták meg a területalapú támogatásokat, s nem tudják, mikor indul az intervenció –, de a demonstrációnak nem ezt a módját választják. Más stílusú tüntetést szeretnének, amelyről egy héten belül dönt a MOSZ elnöksége.


Átadták a petíciót

Az országos gazdatüntetés szervezői tegnap eljuttatták petíciójukat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. A gazdák bíznak abban, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások. A tüntetők követelései között szerepel, hogy az állam maradéktalanul teljesítse a múlt év februárjában aláírt demonstrációs megállapodást, valamint kezdje el az elmaradt területalapú támogatások végleges elszámolását, majd azonnali kifizetését. 

B. K. A.–F. K.