Elkezdődött a gazdatüntetés, a gazdák Budapest felé tartanak

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-21 |

A kormány agrárpolitikájával elégedetlen termelők ma munkagépeikkel Budapestre indultak. Az ország főútvonalain hét órától kell számítani átmeneti forgalomkorlátozásokra. Estére a fővárosba mintegy 1500 munkagéppel érkeznek gazdák.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
11 óra körüli információk szerint, a gazdák felvonulása eddig nem okozott nagyobb közlekedési nehézséget nem okozott. A rendőrség a gazdák jelzésén alapuló ismerete szerint a nap folyamán 1.500 munkagép érkezik Budapestre. Ezeket, 20-30 járművet összefogó konvojokban kíséri majd a rendőrség a Felvonulási térre. A mezőgazdasági gépeket rendőrök kísérik 25-ös konvojokban. A járművek 10 főútvonalon érkeznek majd a főváros határába.

***

Hódmezővásárhelyről mintegy 25 traktorral és erőgéppel indultak el a Csongrád megyei gazdák a budapesti agrárdemonstrációra. További tiltakozók csatlakoznak még a menethez Szentesen és Csongrádon, valamint Kiskunfélegyházán.

***

Követeljük az élhető magyar vidék megteremtését, a jövedelmező gazdálkodás feltételének a biztosítását és az ország tényleges agrárállapotát figyelembe vevő agrárjogalkotást - erősítették meg követeléseiket a Szolnoknál gyülekező gazdák. Mára beigazolódott, hogy az agrárminiszter alkalmatlan a posztja betöltésére, és szándékosan tette tönkre hamis ígérvényeivel félmillió gazda és családja életét, valamint a falugazdász hálózatot - szögezte le a demonstráció egyik főszervezője, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének alelnöke, Török István, a szövetség Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke.

A 4-es számú főút Szolnok előtti szakaszának a gyülekezési helyére, sorra érkeznek a gazdák gépeikkel, Békés és Hajdú megyéből a mintegy 100-120 résztvevő rendőri felvezetéssel 20-25 tagú konvojokban indul majd tovább kora délután Budapest irányába.

***

Csornán térségi találkozóhelyet jelöltek ki a gazdák, ide a Rábaközből, Sopron környékéről már hajnalban érkeztek útrakelők, majd a vasiak is itt csatlakoznak a konvojhoz, ami meglehetősen lelassítja a 85-ös út forgalmát. A traktorok 20-30 kilométeres sebességgel haladnak a főváros felé. A csornai gazdák közül még senki sem jutott még hozzá a sajtóban megjelent minisztériumi hírekkel ellentétben a támogatásokhoz. A budapesti tüntetéstől azt várják, hogy nem lehet majd úgy elhallgatni, mint a korábban vidéki utak mellett tartott hasonló demonstrációikat.

***

A békési gazdák Gyomaendrődön gyülekeztek a Hármas-Kőrös hídjánál, ahonnan 11 órakor 20-25 járművel, traktorokkal, teherautókkal rendőri kísérettel indultak a fővárosba demonstrálni. Először a 46-os főúton haladnak, majd Mezőtúrt, Törökszentmiklóst elhagyva rátérnek a 4-es főútra és Szolnokot érintve körülbelül este 8 órára érkeznek a fővárostól 30 kilométerre lévő Katalin csárdához, ahonnan éjjel folytatják útjukat Budapestre. A többi békési gazda holnap csatlakozik a tüntetőkhöz, ők reggel négy autóbusszal, 5 mikrobusszal és több személyautóval mennek a budapesti nagygyűlésre.

***

- Hol kell nagyobb mozgásra számítani?

- Az ország legtávolabbi pontjairól hét óra után indult el az első konvoj – mondta el Bagi Béla, a demonstráció főszervezője, a Magosz alelnöke. - Az ország főútjain közelítjük meg Budapestet. A konvojok elhaladnak a csatlakozási pont előtt, az ott várakozók becsatlakoznak a sor végére és így közelítik meg a Budapest alatti gyülekezőhelyeket. A budapesti gyülekezési helyekre a tervezett érkezési idő hét óra, fél nyolc körül várható. Erre a pontra az illető megyei kapitányságok kísérik el a traktorokat. Itt veszi át a budapesti rendőrkapitányság a csoportokat és kísérik be a Dózsa György út melletti felvonulási térre.

- Összesen körülbelül hány munkagéppel vonulnak a fővárosba?

- Az eddigi információnk szerint olyan 1000-1500 közötti munkagép-létszámra számolunk, az előkészületeket is ilyen létszámhoz tettük meg. Mi mindenesetre a területfoglalásunkat 28-áig tettük meg.


(Krónika hírszolgálat)


Továbbá:
A kormány nem tudja pontosan, mi a tüntető gazdák célja
Megtévesztőek lehetnek egyes repülőjegyárak
Gyurcsány Ferenc sajnálja, ha félreérthető volt
Félelmében lett határsértő
Tragikus metrógázolás a Nyugati térnél