A kormány nem tudja pontosan, mi a tüntető gazdák célja

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-21 |

A kormány számára nem ismert pontosan, mit akarnak a gazdaszervezetek elérni - mondta Batiz András kormányszóvivő a hétfőn kezdődött gazdademonstráció kapcsán, budapesti sajtótájékoztatóján.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szóvivő úgy fogalmazott: valószínű, hogy belpolitikai szándék húzódik meg a tüntetés mögött, mert információi szerint a szervezésben ellenzéki képviselők, a szállásfoglalásban pedig a MIÉP is segédkezett. "Talán jobb lett volna, ha a gazdák előbb átnyújtják a kormánynak követeléseiket és aztán tárgyalóasztalhoz ülnek, mint hogy rögtön az egész hetes demonstráció eszközéhez nyúlnak" - mondta Batiz András.

A szóvivő az előző és a jelenlegi kormány agrárkifizetéseit összehasonlítva kitért arra, hogy 2002-ben 45 milliárd forint visszafizetetlen adósságot engedett el a kormány az érintetteknek, beruházási támogatásként pedig 200 milliárd forint értékű kedvezményes hitelt nyújtott.

Szavai szerint a mostani kormány az elemi károk enyhítésére is többet fordított elődjénél. Mint mondta, a Medgyessy-kormány 2002 júniusa és 2003. júliusa között mintegy 27,5 milliárd forintot biztosított erre a célra.

A területalapú támogatások kapcsán hangsúlyozta: ezek a kifizetések nem tulajdon, hanem használat alapján történnek.

"Ha nem hibás minden negyedik benyújtott igény, akkor már tavaly ki lehetett volna fizetni a támogatások 80 százalékát" - mutatott rá Batiz András. Kiemelte: a kormány elszámol a gazdákkal a törvényes határidőig. Február végéig a problémamentes esetekben legalább 160 ezer ügyfél kapja meg a pénzét. "Április 30-ra, a törvényesen előírt határidőre, 96 százalékban teljesítjük a támogatások kifizetését, ez 73 milliárd forintot jelent" - tette hozzá.

Batiz András tájékoztatása szerint a regisztrált, tehát jogosult 208 ezer gazdálkodó közül eddig 125 ezren jutottak hozzá a pénzükhöz.
Forrás: Magyar Televízió


Továbbá:
Csak egészséges táplálékokat árulhatnak az iskolabüfékben
Európa legértékesebb bankjai között az OTP
Felnőttképzés Magyarországon
Gyurcsány tételes vizsgálat alá veteti az Orbán-beszédet
Nehezebb felfogásúak lesznek a jódhiányos a gyerekek