Nyárig még repedhet a Móricz
 Székháznak építették a szentesi iparosok a Móriczot

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-17 | Balázsi Irén

Meg kell vizsgálni, hogy milyen felújítási munkákra van szükség a szentesi Móricz Zsigmond Művelődési Háznál, és csak utána dönt a képviselő-testület a mintegy százéves épület hasznosításáról.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Felújításra szorul a több mint százéves Móricz Zsigmond Művelődési Ház. Fotó: Tésik Attila
A szentesi iparosok építettek az 1900-as évek elején az Ady Endre utcában egy székházat, amelyhez még toldottak is újabb szárnyat 1930 után. Később államosították az ingatlant, attól kezdve a város működtette azt kulturális intézményként. A Móriczban művészeti csoportok, civil szervezetek tartják összejöveteleiket.

A rendszerváltozást követően azonban a mesterek többször elhatározták, hogy visszakérik az ősi jussukat. A város vezetői valójában sohasem zárkóztak el az iparosok igénye elől. Mint arról lapunkban beszámoltunk, legutóbb pár hónapja került terítékre megint a téma az ipartestület gyűlésén. Akkor többen érzelmi alapon közelítettek az ügyhöz, mondván: az elődeik hagyatékát nem kótyavetyélhetik el. De érdemi döntés végül nem született a Móricz Zsigmond Művelődési Ház jövőbeni státusáról. Valójában abban maradtak az iparosok, hogy később határoznak majd az ingatlan tulajdonlásával kapcsolatban.

Az önkormányzatnak viszont keresnie kell valamilyen megoldást, mivel a Móricz állaga egyre csak romlik. Jelentősebb felújítás nem volt az épületen, ezért alapos műszaki felmérésre van szükség. Kruzslicz Pál, a művelődési központ igazgatója elmondta: a szakemberek véleményének ismeretében dönthet a képviselő-testület az intézmény további sorsáról.

Ha kiderül, mennyibe kerül a felújítás, akkor határozhat arról az önkormányzat, hogy pályázaton szerez-e pénzt az épület rendbehozata-
lára. Elképzelhető olyan változat is, miszerint anyagiak hiányában nem tudja állni a város a korszerűsítés költségeit, vagy pedig az ottani csoportoknak találna helyet a Tóth József utcai művelődési és ifjúsági házban. Ebben az esetben gondolkodhatnának a Móricz egyéb célú hasznosításáról.

A város költségvetési rendelettervezetében nem szerepel az épület jövőjét hosszú távra meghatározó tétel. Szirbik Imre polgármester tájékoztatása szerint az ipartestületnél nem szavazták meg a mesterek, hogy visszakérik az egykori székházukat. Hozzátette: az önkormányzatnál nincs napirenden egyelőre a Móricz Zsigmond Művelődési Ház bezárása. Át kell viszont gondolni, hogyan lehet az intézmény bevételeit növelni.