Jövőt mutatott Lakos Claudia a szentesieknek
 A tyúkudvar királynőjét is látta

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-17 | Balázsi Irén

Nagymamájától örökölte a jövőbe látás tudományát Lakos Claudia. A fiatal nő olyan személyekről is képes a legintimebb dolgokat is meglátni, akik nincsenek jelen. A szentesi könyvtárban fiatalok és idősebbek kapaszkodtak szavaiba, amelyekért elmondása szerint vállalja a felelősséget.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Lakos Claudia vállalja szavaiért a felelősséget. Fotó: Vidovics Ferenc
A bal kezét kéri mindenkitől Lakos Claudia, akit a legkülönbözőbb korosztályhoz tartozók kerestek meg a szentesi könyvtárban, hogy megmutassa számukra a jövőt. A Kecskeméten élő fiatal nő látónak tartja magát, a nagymamája is az volt. Úgy mondja: neki gyerekkora óta „folyamatosan vannak hangok és vannak képek". Claudia nem tenyérből jósol, de kell hozzá a tenyér. Mostanában egyébként legalább annyi férfi keresi őt fel, mint ahány lány meg asszony. A jósnő szerint az erősebbik nem képviselői főleg arra kíváncsiak, hogy mikor találják meg életük párját, nyernek-e a lottón, vagy mi vár rájuk a munkahelyen.

Azt állítja Lakos Claudia az egyik asszonynak, hogy átokrontás nincs rajta. A tudósító ettől megijed, hogy manapság egyáltalán létezhet ilyesmi. Egy másik nő kérdésünkre azt mondja: szerinte jó, ha az ember tudja a sorsát. Míg várakozik sorára, megegyezünk, hogy bemegyek vele. A majom jegyében születtem – kezdi a jövőjére kíváncsi asszony, a lányának az apja meg Napóleonnak képzeli magát, majd mindenkiről elsorolja, hogy mikor született. Claudia azonban azt kéri, hogy ne mondjon számokat, mert azok megkavarják. De már sorra látja a nő családtagjait: a nagymamát, aki terrorizál mindenkit, akárcsak a tata, ezért őket „ki kell hagyni mindenből, hadd öljék meg egymást". A nagyapáról egyébként olyan a kép, hogy „az egész utca haptákba áll, ha kimegy a kapuba".

E sorok írója mindenesetre ismeri a papát, s azt kell mondja, a jósnő igazat állít. Az asszony problémájára azt tanácsolja, hogy hagyja a szülőket, és mielőbb költözzön össze a lánya apjával. Szép közös jövőt lát hármójuknak Pesten. A kislány érdekében muszáj vállalni a lakóhelyváltást, még akkor is, ha az apjának más nőkön is – enyhén szólva – megakad a szeme. Claudia ugyanis a legintimebb dolgokat is látja az asszony jelen nem lévő társáról. Azt mondja a nőnek: „Ha ön ügyes, s elnézi a férjének a félrelépéseit, a tyúkól vezetője lesz. Még királynő is lehet a baromfiudvarban." Ám amennyiben állandóan balhézik majd a párjával, hiába költöznek össze, semmi jó nem sül ki belőle. A kuncsaft persze mindvégig bólogat, elismervén, minden úgy van, ahogy a jós állítja.

A családtagjaira kíváncsi egy idősebb asszony is. Lakos Claudia látja páciense kilencvenéves édesanyját, aki „nem sietős fajta". Azt érti alatta, hogy a famíliában ő örvend a legjobb egészségnek, s amíg megkapja a szeretetet, nem kívánkozik a másvilágra. Ha kisebb balhékat provokál is olykor, mindezt azért teszi a látó szerint, mert maga körül akarja tudni a hozzátartozókat. Azt állítja erre a jósoltató, hogy minden szava igaz Claudiának. A nagyapa viszont meglehetősen beteg, erő kell majd az ápolásához, mert hajlamos elhagyni magát. A jósnő legalábbis így látja, a páciens meg egyre csak bólogat. S azt is közli: ő azért imádkozik, vele semmi baj ne történjen, hogy gondoskodni tudjon a szeretteiről. Úgy lesz Claudia szerint, aki kérdésünkre azt állítja, a jóslatáért vállalja a felelősséget.