Az FVM válasza megérkezett a Hungerithez
 Kártérítést kér az igazgató

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2005-02-16 | Bakos András

Választ kapott a kártérítést követelő levelére a Hungerit Rt. igazgatója az FVM-től. A szentesi vállalat vezetője azért vár elégtételt, mert megítélése szerint a minisztérium idő előtt hozta nyilvánosságra a cég vágóhídján folytatott vizsgálat eredményét decemberben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szalagmunka a Hungeritnél. A gazdák sem tudtak róla, hogy a takarmányban tiltott anyag van. Illusztráció: Tésik Attila
Választ kapott a kártérítést követelő levelére a Hungerit Rt. igazgatója az FVM-től. A szentesi vállalat vezetője azért vár elégtételt, mert megítélése szerint a minisztérium idő előtt hozta nyilvánosságra a cég vágóhídján folytatott vizsgálat eredményét decemberben. A cégvezető nem mondta el, mi van a válaszlevélben, csak annyit közölt: „ezzel az ügy még nincs lezárva". Az FVM is titokban tartja a választ, de a szóvivő lapunknak azt mondta: ők decemberben törvényesen jártak el.

Megkapta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium válaszát a Hungerit vezérigazgatója. Magyar József két hete küldte el kártérítést kérő levelét az FVM állat-egészségügyi főosztályához. A cégvezető a követelésükről, és a tegnap érkezett válaszlevélről sem kívánt nyilatkozni, de annyit mondott: „ezzel az ügy még nincs lezárva".

Magyar József még tavaly decemberben nyilatkozta: följelentést tesz, mivel megítélése szerint a főosztály idő előtt tette közzé a Hungeritnél folytatott monitoringvizsgálat eredményét. A főosztály szakemberei a cég vágóhídján levágott kacsák és libák húsában egy tiltott anyag, a chloranphenicol maradványait fedezték föl. A Hungerit vétlen volt az ügyben, de a jószágokat nevelő gazdák sem tudtak róla, hogy a takarmányba, amelyet a kacsákkal, libákkal etettek, egy Németországból származó hallisztszállítmányból is rakott a keverőüzem. Ebben a lisztben volt a tiltott anyag. A hús nem került kereskedelmi forgalomba.

Dékány András, a minisztérium szóvivője azt mondta, nem árulhatja el, mit válaszoltak a Hungeritnek. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a Magyar József által kifogásolt közleményt ő helyezte el december másodikán a minisztérium honlapján.

Dékány hangsúlyozta: az FVM nem tehette meg – főleg a paprikabotrány után –, hogy ne számoljon be a szentesi monitoringvizsgálat eredményéről. Ami a honlapon megjelent, s még ma is olvasható, az szabályos, hivatalos szakközlemény, egyetlen újságnak, televíziónak, rádiónak sem küldték el. Igaz, a szöveghez – miután fölkerült a honlapra – bárki hozzáférhetett.

A közleményt, valamint a cégvezető reakcióját akkor lapunk is közölte.